Vád a Monsanto ellen

A világ legelterjedtebb gyomirtó szerét a Monsanto vállalat 1974-ben Roundup néven hozta forgalomba, mint technológiai áttörést, azt hirdetve, hogy a termék majdnem minden gyomot kiírt, anélkül, hogy ártalmas lenne az emberekre, vagy a környezetre. A Roundup termékeket mára már 130 országban regisztrálták és több mint 100 szántóföldi növény esetében engedélyezték.

Az évek során készült tanulmányok azonban a kezdeti ígéretekkel ellentétes eredményeket hoztak. Több esetben glifozátot találtak élelmiszerekben, számos vízforrásban és mezőgazdasági dolgozók vizeletében is. Ma már számos országban tiltják, vagy korlátozzák a glifozát árusítását és felhasználását. 2015-ben a Világegészségügyi Szervezet (WHO) rákkutató intézete a glifozátot emberi szervezetre vélhetően rákkeltő hatásúvá nyilvánította. A vállalat ellen jelenleg folyó peres ügyben a felperest képviselő Brent Wisner ügyvéd szerint az említett tények megcáfolása céljából az agrokémiai vállalat éveken keresztül elutasította a számára kritikus kutatásokat és a szakértők figyelmeztetéseit, miközben kedvező vizsgálati eredményekről beszámoló elemzéseket íratott és több esetben is független kutatókat befolyásolt, hogy elfedje népszerű gyomirtó termékük rákkeltő hatását.

A vádat emelő DeWayne Johnson, háromgyermekes édesapa korábban pályafelügyelőként dolgozott Benicia iskola­negyedében, San Francisco északi részén és ő volt felelős a Roundup alkalmazásáért is. Ő a legelső ember, aki beperelte a Monsantot, azt állítva, hogy a vegyszer kapcsolatba hozható rákos megbetegedésével. Az ügyvédek a tárgyaláson fotókat mutattak Johnson bőrének elváltozásairól, miután rendszeresen dolgozott a vegyszerrel és végül a non-Hodgkin lymphoma (NHL) nevű betegséggel diagnosztizálták 2014-ben, 42 éves korában. Az ügyvéd felolvasott olyan dokumentumokat is, melyek bemutatták, hogy a Monsanto hogyan strategizált terveket arra vonatkozóan, hogy bérírók kedvező kutatási eredményekről számoljanak be. A cégóriás azzal védekezik, hogy Johnson ügyvédjei csak kimazsolázták az említett tanulmányokat, és ismételten rámutattak a Környezetvédelmi Ügynökség megállapítására, melyben korábban jóváhagyták a glifozát használatát és azzal érveltek, hogy a felperesek túlértékelik a WHO következtetéseit. Az Egyesült Államokban azonban már több ezren nyújtottak be a jelenlegihez hasonló jogi keresetet a cég ellen.

Forrás: www.theguardian.com
(Biokultúra 2018/4)