Várni, de mire?!

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) nemrég a nyilvánosság elé terjesztette jövőbeni terveit a génmódosított élelmiszerek jelölésére vonatkozóan. A tervezett logó élénk színű és vidám, ám egyáltalán nincs feltüntetve rajta, hogy ’GMO’.

A Politico hírportál szerint a minisztérium egy több mint száz oldalas javaslatban mutatja be, hogyan kell tájékoztatni a fogyasztókat az élelmiszerek génmódosított összetevőiről úgy, hogy egyáltalán nem használják a génmódosított kifejezést, hanem azt a biotechnológiával előállított (bioengineered) szókapcsolattal helyettesítik. Ez azt jelenti, hogy az egyes termékeken a ’GMO’ helyett azt fogjuk látni, hogy ’BE’, ráadásul mindezt környezetbarát termékekre utaló zöld-sárga színű háttérrel.

A címketervezet felháborító, csakúgy, mint a vegyipari és élelmiszeripari lobbisták közbenjárása a tervezett jogszabály elfogadására, melynek azt a tetszetős nevet adnák, hogy „biztonságos és megfizethető élelmiszerek jelölésére vonatkozó törvény”. Eszerint a fogyasztók nem is találkoznának többé a GMO felirattal. A tervezett kiskaput ellenzők a javaslatot Sötét Törvénynek (Dark Act) nevezték át, mely rövidítés magyarul annyit tesz: Tagadjuk meg a tájékozottság jogát az amerikaiaktól (Deny Americans the Right to Know). Az új törvény célja ugyanis teljesen világos: a fogyasztókat sötétben tartani, egyrészt a kötelező jelölés alóli kivételek hosszú listájával, másrészt azzal a lehetőséggel, hogy a vállalatok ún. elektronikus okosjelöléseket is igényelhetnének a konkrét, egyértelmű feliratok használata helyett, melyet mindenki könnyen elolvashatna.

Az USDA 2018. július 29-ét jelölte meg a törvényhozás végső határidejének. A javaslatokat az ipari lobbisták és kongresszusi támogatóik kötelező nemzeti előírásként szeretnék elfogadtatni, ami a valóságban egyáltalán nem segítené a tudatos fogyasztókat a génmódosítással előállított élelmiszerek elkerülésében.

Forrás: www.organicconsumers.org
(Biokultúra 2018/4)