VIII. Bionap Bősárkány-Hanságligeten

Jánossomorjai Fúvós Egyesület

2016. október 16-án a HiPP Kft. bio alapanyagokat feldolgozó üzeme volt a dr. Fazekas Sándor miniszter fővédnöksége mellett megtartott VIII. Bionap helyszíne a Hanságligeten. A látogatókat a Jánossomorjai Fúvós Egyesület fogadta, biztosítva a jó hangulatot az egész napra.

A változatos időjárás ellenére, 400 fő érdeklődőt vonzott a rendezvény. Tizenkilenc kiállító választotta a Nyugat-Dunántúlt, hogy elhozza, bemutassa és kóstoltassa termékeit. Nagy örömünkre szolgált, hogy nemcsak a régió, hanem a távolabbi megyék biogazdaságai, feldolgozói is elfogadták a meghívásunkat.

Szakmai előadók a VIII. Bionapon

A rendezvényt dr. Roszík Péter a Nyugat-dunántúli Biokultúra Egyesület elnöke nyitotta meg. Kis Miklós Zsolt agrár- vidékfejlesztésért felelős államtitkár, dr. Nagy István parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes, Széles Sándor kormánymegbízott (Győr-Moson-Sopron megye), Lőrincz György polgármester (Jánossomorja), Czeller Gábor elnök Magyar Biokultúra Szövetség, dr. Vér András Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság-és Élelmiszertudományi Kar Szaktanácsadó és Továbbképző Intézet igazgató köszöntő szavait követően, dr. Bódi Csaba a HiPP Kft. ügyvezető igazgatója házigazdaként üdvözölte a jelenlévőket.

Timaffy László Alapfokú Művészeti Iskola gyermek néptáncosaiA Timaffy László Alapfokú Művészeti Iskola gyermek néptáncosai nagy sikert arattak a színpadon.

A szakmai programokat várakozás előzte meg, hiszen előadóinkat olyan témákban kértük fel, melyek nagy érdeklődésre tartanak számot. A kormány agrárpolitikájáról, a biogazdálkodás aktuális kérdéseiről, a vidékfejlesztési program lehetőségeiről – különös tekintettel az ökogazdálkodásra –, Győr-Moson-Sopron megye élelmiszeriparáról és élelmiszeripari szakképzési lehetőségeiről, pályázati lehetőségekről, a bioétkeztetés tapasztalatairól, és egy új kezdeményezésről, a „Falusi Porta Tanoda” programról hallhattak előadásokat az érdeklődők. Az ebéd bio alapanyagokból készült, köszönet a főzőknek a kiváló ételekért.

A látogatóknak lehetősége volt a kiállítói standok értékelésére, az ő szavazataik alapján I. helyezett a Körös-Maros Biofarm Kft. (Gyula), II. helyezett Gyöngyösi és Társai Kft. (Fülöpjakab), III. helyezett Simon Éva virág ötletsarok kiállítása lett.

A gyerekek és játszani vágyó szüleik foglalkoztatásáról a győrsövényházi Vadrózsa Waldorf Iskola és Óvoda pedagógusai gondoskodtak.

A Tititá néptánccsoport és a Tulipánt népzenei együttes nagy sikert aratott élő zenével kísért produkciójával.

A látogatóknak lehetősége volt a HiPP Kft. üzemét és Németh István gazdaságát is megtekinteni.

Mészáros Ármin quad kaszkadőr bemutatójának tapsolhattak a résztvevők.

A Hanyi Táltoscsikók Ijász és Hagyományőrző Egyesület bemutatókkal és a látogatók bevonásával egész napos programot tartott.

A bio-totót kitöltők közül a legtöbb találatot elérő hat látogató értékes ajándékot vehetett át a kiállítók felajánlásaiból összeállított csomagokban.

Az illatozó kürtös kalácsot Meszlényiné Zsuzsa és Kovács Lászlóné sütötték, valamint dr. Benda Judit főzőiskolájában is készültek az egészséges ételek. A kiállítást a kézművesek termékei színesítették.

Köszönjük a szakmai előadások résztvevőinek tartalmas, érdekes előadásait, a rendezvény kiállítóinak, hogy eljöttek, bemutatkoztak és támogattak, minden résztvevőnek a közreműködést, a támogatóknak, hogy segítséget nyújtottak (Földművelésügyi Minisztérium Parlamenti és Társadalmi Kapcsolatok Főosztálya, Biokontroll Hungária Nonprofit Kft., Polgármesteri Hivatal Jánossomorja, Németh István és családja Rábcakapi, Jánossomorjai Fúvós Egyesület, Timaffy László Alapfokú Művészeti Iskola, Dobosi Pincészet, Raiffeisen Bank, V-G Sped Kft.), továbbá a házigazdáknak, hogy a rendezvénynek helyet biztosítottak.

Deák Mária
(Biokultúra 2016/4-5)