Világszínvonalú biopálinkák a Prekop pálinkamanufaktúrából

biopálinka

A Miskolci Likőrgyár Zrt. ősét 1916-ban alapították meg a borsodi megyeszékhelyen és ettől az időponttól kezdve nem hiányozhatnak a cég által palackozott tüzes és zamatos italok egyetlen ünnepre terített asztalról sem. Cégünk elsősorban égetett szeszesitalokat gyárt: közel 40 féle termékkel vagyunk jelen a piacon, mely termékek közül számos az eredeti, több mint 80 éves receptek alapján készül. Pálinkafőzdénk a Prekop Pálinkamanufaktúra 2004 nyarán épült föl és Magyarország egyik legmodernebb pálinkafőzdéje. Főként a környékbeli emberek által termesztett gyümölcsöket dolgozzuk fel, a lehető legmodernebb berendezés segítségével. E technológia révén a pálinka elkészítésének minden szakasza számítógép által vezérelt, teljesen zárt rendszerben történik, ami nagymértékben hozzájárul, hogy a gyümölcsök ízei, illatanyagai és zamatai a legoptimálisabb mértékben maradjanak a pálinkában.

A hagyományos és különleges pálinkáink mellett büszkék vagyunk az egyedi íz világú biopálinka családunkra.

A biopálinkáink alapanyagául szolgáló gyümölcsök – a kökény, az erdei som, a vadcseresznye, a vadkörte és a vadalma – a Világörökség részét képező Aggteleki Nemzeti Parkból származnak. Mivel a vadon termő gyümölcsösök nem összefüggő területen helyezkednek el, hanem szigetcsoportokban egymástól távolabbi helyeken, ezért begyűjtésük időigényes és igazi kihívást jelent. Ebből a szempontból nagy segítség a helybeliek tapasztalata, akik szedik ezeket a gyümölcsöket. A termőterület helyismerete apáról fiúra száll generációk óta, valamint nagy hagyománya van ezen a területen a vadgyümölcsökből készült pálinkáknak.

pálinkafőzőA Prekop pálinkamanufaktúra főbb célkitűzései között szerepel, hogy az eredetvédett Prekop Gönci barackpálinka mellett ezeket a tradicionális, de egyelőre kevésbé közismert pálinkákat népszerűsítse.

A biopálinkák készítése során az érintetlen természet értékeit ötvözzük a modern technológiával, melynek eredményeként egy elegáns, komplex íz világot zárunk palackba.

Az érett, egészséges gyümölcsök feldolgozásának első lépcsője az elkülönítés, azaz a biogyümölcs külön tárolása más gyümölcs fajtáktól. Majd a mosó, válogató szalagra kerülnek és innen a gyümölcs fajtájától függően a magozó, vagy a daráló gépeken keresztül dolgozzuk fel. Az így feldolgozott gyümölcs a cefrevezetéken át az erjesztőtartályba kerül, amely állandó hőmérsékletre beállított vezérlést kap és ebben a tartályban megkezdődik az erjedés. A legkritikusabb időszak az első 24-36 óra, amely teljes felügyelet alatt történik. Az átlagos erjedés 14-18 nap alatt végbe megy. A cefreromlás elkerülése érdekében azonnal megkezdjük a főzést.

Az erjesztőtartályból a cefrevezetéken át a főzőüstbe kerül a cefre, ahol egy gázzal fűtött vízköpenyes technológia segítségével megkezdődik a főzési folyamat. A főzés teljes ideje alatt folyamatosan keverjük a cefrét a minél jobb aroma és alkohol kihozatal elérése érdekében. A párlat a párlatcsövön keresztül jut el a finomító oszlopra, ahol egy 3 réztányéros finomítás megy végbe. A finomító oszlopról a letisztult párlat a katalizátorba kerül, ahol a réz megkötése történik. Innen a hűtőoszlopra kerül és fokozatos hűtést követően a kész párlat megjelenik. A hűtőoszlopról eltávozó pálinkánál a frakciók szétválasztása megtörténik. Elkülönítésre kerül az elő-, közép- és utópárlat. A kész pálinkák tárolása fahordókban illetve acéltartályokban történik. Az érlelési idő megválasztása nagyban befolyásolja a végtermék ízét.

A biopálinkák készítése során a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ellenőrzi a gyártás valamennyi folyamatát az alapanyag beszerzéstől a palackozásig.

Prekop Bio Erdei Som pálinka

A pálinkafőzéshez használt erdei som a Világörökség részét képező Aggteleki Nemzeti Parkból származik. A gyümölcs aromaalkotói kimagaslóan értékesek és erőteljesek. A bogyók begyűjtése nehézkes, a jó termés sem garantált minden évben. A somból nyert pálinka illatvilága rendkívüli gazdagságot mutat. A komplex, egyedi és az első fagy által megcsípett gyümölcsre jellemző fanyar íz és illat remekül kiteljesedik a karakteres pálinkában. Az elmúlt években a különböző pálinkaversenyeken hat aranyérmet és három bronzérmet nyert, valamint a 2014-es Pálinkakiválóságok könyvében a legmagasabb elismerést, öt csillagot kapott a Hungarikum bizottságtól, melynek elnöke dr. Fazekas Sándor Földművelésügyi miniszter.

Prekop Bio Kökény Pálinka

Varázslatos őszi íz! A pici kékesfekete bogyók aromája akkor teljesedik ki igazán, miután a dér megcsípte őket. Ekkor megpuhulnak, veszítenek erőteljes fanyarságukból és kissé édes ízt kapnak. E gyümölcsből készült pálinkát intenzív, sokrétű illat és komplex ízvilág jellemzi. Ebben a párlatban a vad gyümölcsök finom fanyarsága és a magból eredő mandulás, marcipános ízek harmonikus egysége bontakozik ki. Pálinkaversenyeken az elmúlt évek során, egy arany, egy ezüst és két bronzéremmel jutalmazták.

Prekop Bio Vadcseresznye pálinka

A pálinkában jelen van a Bükk hegység érintetlen környezete és a napsütötte nyári gyümölcs üde zamata. Az illat- és ízharmóniában pikáns fűszerezettséggel és a vad gyümölcsökre jellemző száraz fanyarsággal domborodik ki a marcipános édes érzet. A 2007-es Hundeszt pálinkaversenyen Champion díjas és két arany, két ezüst és egy bronzéremmel is büszkélkedhet, illetve a Pálinkakiválóságok könyvében, három csillagot kapott a Hungarikum bizottságtól, melynek elnöke dr. Fazekas Sándor Földművelésügyi miniszter.

Prekop Bio Vadalma pálinka

Fő illatjegye a mandula és a szerecsendió, mögötte érett alma, pici fanyarság és virágillat. Az idő előrehaladtával a nehezen nyíló illatok is kikerekednek. A kesernyés alapok ízben is visszaköszönnek, bár itt inkább a magzamat az uralkodó. Az utóízben szépen kibontakozik a vadgyümölcs jellege, amely elegánsan karakteressé teszi ezt a különleges italt. Champion díjas, Média különdíjas és arany-, három ezüst-, illetve egy bronzérmes.

Prekop Bio Vadkörte pálinka

E kuriózum egyedülálló ízharmóniáját a biotermékek előállításakor megkövetelt technológiai és minőségi előírásokat maximálisan szem előtt tartó, gondos gyümölcsfeldolgozás biztosítja. A vadkörtéből készült pálinka illatában és ízében vad fanyarság és selymes gyümölcsös lágyság képez egységet. Három aranyérem, két ezüst- és két bronzérem tulajdonosa.

Miskolci Likőrgyár Zrt.
(Biokultúra 2014/4)