Bioszója termesztés Bicsérden

Szeretném bemutatni szójatermesztési gyakorlatunkat bio körülmények között. Két év termesztési tapasztalatai alapján, illetve megfelelő eszközök használatával megoldható a szója bio módon történő termesztése úgy, hogy a termesztés eredményt hoz.

A konvencionális és bio termesztési technológia között nincs nagy különbség, de az meghatározó. Melyek is ezek?

Különböző elővetemények után törekedni kell a megfelelő minőségű szántásra, vagy lazításra. Nem biztos, hogy mindig kell szántani. Lényeg az, hogy gyommentes, majdnem vetésre előkészített talajfelszínt kapjunk. Törekedjünk arra, hogy a téli fagy segítségével, egyenletes talajfelszínünk legyen tavaszra.

Tavasszal próbáljunk többször „vetőágyat” készíteni, hogy minél több gyom ki tudjon kelni – „ál magágy”. Amennyiben nem kellően nedves és meleg a talaj vetéskor, inkább várjunk még pár napot. A vetés 45 cm-re történik, a fajtának megfelelő tőszámmal. Ha nem tudunk bio vetőmagot beszerezni, csávázatlan legyen. Időben kell elkezdeni a beszerzést!

Növényápolás

Gyommentesen tartás a leghosszabb ideig. A mi gyakorlatunk: amikor a sorok látszanak, gépi kapálás kezdése GARFOUR 12 soros kamera vezérelt kultivátorral, folyamatosan 3-4 naponta. A kapa fel van szerelve „csillagkapával”, mely a sorok tisztántartását végzi.

A munka elvégzésével nem szabad késni! A szikleveles gyomokat kell kivágni. A többszöri kapálás után szükséges a területet átjárni és a sorokban megmaradt erősebb, magasabb gyomokat kézzel kihúzni.

3-5 cm biztonsági sáv beállítása a kultivátoron a kézimunka hatékonyságán sokat javít. A gyomirtást addig kell végezni folyamatosan, ameddig a kultivátorral tudunk dolgozni.

A gerendely ne nyomja le a növényállományt! Ezen idő után már csak kézzel történjen a gyomok kihúzása minden eszköz nélkül.

A kézi kihúzásnál ügyelni kell arra, hogy lehetőleg a sorközökben járjanak az emberek, mert a letaposás akadályozza majd a betakarítást. Ha a leírt módon a gyom mentességet meg tudjuk oldani, akkor a betakarítás már különösebb gondot nem jelent. A betakarítás előtt mindenképpen elő kell készíteni a kombájnt, szállító eszközöket, illetve a tisztító eszközöket.

Ha lehet, akkor a bio területeket takarítsuk be először. Ezzel tudjuk biztosítani a keveredés mentességet.

A fent leírt és ismertetett gyakorlatunk egy viszonylag kedvezőtlen időjárás esetén (hosszantartó csapadékos időszak) nem biztos, hogy optimálisan működik. Ilyenkor törekedni kell arra, hogy a lehető legoptimálisabban biztosítsuk a gyommentességet.

Mivel a kézi munkaerő egyre kevesebb és drágább lesz, törekedni kell nagy teljesítményű, nagy hatékonyságú gépi kapacitások kialakítására. Ezen a munkán több céggel, kutatóval próbálunk együtt dolgozni, a jövő útja mindenképpen ez. Bízom abban, hogy az új módszerekkel sikerül egy biztonságos jövedelmező bio szójatermelést megvalósítani.

Berki Gyula
(Biokultúra 2020/1)

A főszerkesztő megjegyzése: a leírt eljárások 3 t/ha körüli, illetve feletti bio szója termésátlag elérését tették lehetővé.