Elég!

USA Iowa államában mintegy 23 milliárd sertést tartanak, többet, mint Észak-Karolinában és Minnesotában összesen, s ez az állomány több mint 37 milliárd liter folyékony trágyát termel évente. Ez megfelel az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Kanadában egy év alatt összesen keletkező folyékony trágya mennyiségének. read more →

Takarónövényes talajápolás a szőlőben

Ezen írásunkban egy kis körképet szeretnénk mutatni a ma Magyarországon alkalmazható alternatív szőlősorköz művelési lehetőségekről, főbb jellemzőikről. read more →

Komposztálás riolittufával forgatás nélkül

Hazánkban nem mindenütt kezelik megfelelően az istállótrágyát (szilárd-híg), a nagy mennyiségben keletkező szerves eredetű melléktermékeket, szennyvíziszapot és hulladékot, jelentős részüket nem hasznosítják újra. Nagy mennyiségű szerves anyag égetéssel esik ki a természetes körforgásból, a környezetet szennyezve. read more →

Nitrát rendelet és az ökológiai gazdálkodás

Az ökológiai gazdálkodást folytató termelők által tápanyag­után­pótlásra használható termékek köre jelentősen szűkebb, mint a konvencionális gazdálkodók esetében. Az ökológiai gazdálkodás során felhasználható tápanyagpótló és talajjavító termékek között fontos szerepe van az istállótrágyának és a komposztált, valamint folyékony állati ürüléknek (amelyek nem származhatnak iparszerű állattartásból). 2013. szeptember 1-jétől az ország területének közel 70%-a nitrátérzékeny besorolásba került… read more →

Tápanyaggazdálkodás az ökológiai gazdálkodásban

Nincsenek csodák! Az ökológiai gazdálkodásban a megtermelt növények fajlagos tápanyagigénye ugyanakkora, mint a szokványos gazdálkodásban, ezért ebben a rendszerben is arra kell törekednünk, hogy biztosítsuk a növények megfelelő tápanyagellátását. Ezt azért fontos leszögezni, mert elterjedt tévhit, hogy a biogazdálkodásban nincs tápanyaggazdálkodás. read more →

A riolittufa (vulkáni hamu) a mezőgazdaságban

Hazánkban a vulkáni tevékenység során a riolittufák vulkáni hamuként rakódtak le a magas vonulatokon. A Zemplén-hegységben és még az országban több helyen. (A felvételen a szerző riolittufa blokktéglával boltolt pincében Tarcalon.) read more →

Szervestrágya pellet és talajbaktériumok együttes hatása

Széles körben ismert, hogy nem csak a kezeletlen, vagy komposztált istállótrágya, de az új technológiai fejlesztéseknek köszönhető pelletált és hőkezelt szervestrágya-granulátumok is nagy szerepet játszanak a fáradt talajok újraélesztésében, a talajélet serkentésében és a talaj szerkezetének feljavításában. Nyilvánvaló, hogy a növények táplálkozási mechanizmusa, vízháztartása és a műtrágya hatóanyagok hasznosulása is sokkal jobb egy megfelelően karbantartott.. read more →

Aktív talajvédelem és ökológiai tápanyag­utánpótlás zöldtrágya növények termesztésével

Míg nálunk, Magyarországon a hagyományos, műtrágyákra alapozott tápanyag utánpótlási módszerek az elterjedtek, addig osztrák szomszédunknál már egyre inkább gyakorlat a talaj biológiai úton történő tápanyag utánpótlása, melyet a főnövény lekerülése után fajgazdag takarónövények telepítésével, majd zöldtrágyaként való hasznosításával valósítanak meg. Emellett olyan vető- és talajművelő gépkombinációkat használnak, melyekkel megvalósulhat a “csak annyit, amennyit feltétlenül szükséges”.. read more →

Több mint egy család – sikeres, ígéretes vállalkozás

Már 1985-ben megpróbálkozott a háztájiban a bioval, dr. Berta Zoltán neve azóta összefonódik a biomozgalommal. Fűszertermékeik többször nyertek nagydíjat (Brüsszelben élelmiszeripari újítások kategóriában ezüst díj – 1999; D’Espelette francia fűszerpaprika lovagrend tagsága – 2002). Tevékenységéhez fűződik az idei regionális Bionap megszervezése fajszi helyszínnel. read more →

Tokaj-hegyalja és a zeolit

A tudomány mai állása szerint a földi élet mintegy 3,5 milliárd évvel ezelőtt a Föld külső geoszférái határán az ott lévő kölcsönhatások következményeként jött létre. Az állandó változásokkal jellemzett külső geoszférák (atmoszféra, hidroszféra, pedoszféra), a talaj- és iszapöv, valamint kőzetöv változásai akkor is jellemzőek voltak és jellemzőek ma is. read more →