A keserű jobb

A szalvesztrolok teszik értékesebbé a biotermelésű zöldségeket, gyümölcsöket és fűszernövényeket A szalvesztrolok a fitoalexinekhez tartozó azon vegyületek, melyeket a növény védekező anyagként termel az őt érő stressz hatásokra, mint például a gombabetegségek, vírusok, baktériumok támadásai, az uv-sugárzás, illetve a kártevő rovarokkal szembeni védelemként. read more →

Az ökológiai gazdálkodás javítja a szamóca beporzásának sikerességét

A rovarporozta növények beporzása összefüggésben áll a beporzó rovarok (pollinátorok) abundanciájával (egyedsűrűségével) és változatosságával. Mivel az ökológiai gazdálkodásnak megvan az a képessége, hogy mérsékelje a mezőgazdaság intenzifikálásának biodiverzitásra gyakorolt kedvezőtlen hatásait, a beporzás szempontjából is kedvező lehet. read more →

A katicabogarak jól járnak az öko levéltetvekkel

Egy friss tanulmány szerint nagyobb az esélyük a túlélésre azoknak a katicabogár lárváknak, amelyek ökológiai növényeken élő levéltetvekkel táplálkoznak, mint a szokványos műtrágyával kezelt növényeken élő tetvekkel táplálkozó társaiké. read more →

Veszélyben az ember egészsége

Napjainkban a humán orvostudomány számára egyre fenyegetőbb veszélyt jelent, hogy az antibiotikumok nem képesek lépést tartani a velük szemben rezisztenssé váló baktériumok kialakulásával. Ez egy olyan súlyos probléma, hogy a WHO (Egészségügyi Világszervezet) főigazgatója, dr. Margaret Chan 2011-ben az Egészségügyi Világnapon arra figyelmeztetett, hogy beköszönthet egy olyan korszak, amikor számos, gyakori betegséget nem leszünk képesek.. read more →

A GMO senkit sem kímél

Egy nemrégiben elkészült tanulmányban anyák és magzatok génmódosított élelmiszerekhez kötődő növényvédő szerek kitettségét vizsgálták. read more →

A kukoricabogár rezisztenssé vált a Bt kukoricával szemben

A rovarokat elpusztító Bacillus thuringiensis (Bt) toxinokat termelő génmódosított növényeket 2010-ben világszerte több mint 58 millió ha-on termesztették. A Bt növények előnyei közt gyakran említik a káros rovarirtó szerek használatának csökkenését és bizonyos jelentős mezőgazdasági kártevők helyi szintű visszaszorítását. Az érintett területek túlnyomó részén az USA-ban és másutt is Bt kukoricát vetnek. read more →

A bioélelmiszerek értéktöbbletei

Manapság gyakran alkalmazzák a “bio”, illetve az “öko” jelzőt az élelmiszerekhez, a napi használati tárgyakhoz, vegyipari cikkekhez, a szórakoztató elektronika eszközeihez kapcsolva azok készítői, forgalmazói azért, hogy termékeiket jobban tudják értékesíteni. Ez azért sikerülhet, mert a fogyasztók számára ezek a jelzők pozitív üzenetet hordoznak, mégpedig azt, hogy a termék az élet (=bio) folyamatainak, illetve a.. read more →

A biotermékek táplálkozásbeli előnyei

Sokan ismerik azt a közmondást, hogy “az vagy, amit eszel”, de csak kevesen gondolkodnak el igazán azon, hogy ez mit is jelent valójában. Ha jól belegondolunk, születésünktől fogva a testünk, ezen belül minden sejtünk azokból a táplálékokból épült fel, amit eddig magunkhoz vettünk. Éppen ezért fontos annyira odafigyelni arra, hogy mit eszünk és az élelmünk.. read more →

Az ökológiai gazdálkodás kedvező hatása a biodiverzitásra

A biodiverzitás az élet változatosságát foglalja magában minden szinten: a fajok változatosságát, a genetikai diverzitást éppen úgy, mint az élőhelyek és az ökoszisztémák változatosságát. A gazdag biodiverzitás létfontosságú ahhoz, hogy fennmaradjanak az ember életéhez nélkülözhetetlen természetes folyamatok, mint pl. a rovarok virágbeporzó tevékenysége, vagy a szerves anyag lebomlása humusszá. read more →

Újabb leleplezés: a Monsanto mindannyiunkat mérgez!

Don M. Huber, a Purdue Egyetem nyugalmazott talajkutatója és az USA hadseregének nyugalmazott ezredese Nebraskában tartott előadásán a talajtan és a génmódosítás kritikus és vitatott kérdéseiről, valamint a széles körben használt glifozát gyomirtószer talajra, növényekre és végső soron az állatok és emberek egészségére gyakorolt hatásáról beszélt. read more →