A biotej jobb és gazdaságosabb

Ökogazdálkodásban növényt termeszteni vagy állatot tartani, bioterméket előállítani nem egyszerű feladat, a számtalan rendelkezés és szabály betartása, a bizonytalan felvevőpiac riasztóan hat a konvencionális termelőkre. A műtrágya, a növénybe felszívódó növényvédő szerek, állatoknál a hozamfokozásra, illetve prevencióra használt hormonok és antibiotikumok használatának teljes tilalma különösen megnehezíti az ökogazdálkodást folytató gazdálkodó helyzetét. Mindezek mellett általában magasabb.. tovább →

Az ökológiai mezőgazdaság elláthatná a világ népességét!

Az ökológiai termékeket hosszú ideig a szűk piaccal rendelkező termékek kategóriájába sorolták, és a tehetős vásárlók fényűzését jelentette. Az Egyesült Nemzetek által megrendezett konferencián viszont tudósok arról beszéltek, hogy az áttérés az ökológiai gazdálkodásra segíthet a világszerte jelen lévő éhezés elleni harcban, a környezet helyzetének javítása mellett. tovább →

Biodiverzitás a biogazdálkodásban

Gondolatok és megfigyelések egy bioszőlészetben A biodiverzitás divatos szó lett a médiákban, de valójában mit is takar? Hazánk egyik legnagyobb hatású ökológus kutatója, Juhász Nagy Pál szavaival élve: „az élő természet globális degradációja, elszegényedése fenyeget.” tovább →

Az ökoélelmiszer egészségesebb és táplálóbb

Gyakran tudatos félrevezetés szándékával leszólják a biotermékeket, esetenként értéktelenebbnek, kockázatosabbnak próbálják feltüntetni a fogyasztók előtt. Álljon itt néhány tudomány által bizonyított tény a cáfolatul, amelyeket a Soil Association által egy-két éve publikált – szakirodalmi hivatkozásokkal alátámasztott – tanulmányból merítettünk. tovább →

Ökoélelmiszerek beltartalma

A bioélelmiszerek fogyasztása hazánkban és világszerte folyamatosan terjed. A fogyasztók egy része egészségmegőrzés, más része a gyógyulási folyamat elősegítése céljából vásárol biotermékéket. Többségük a szintetikus növényvédő szerek elhagyását tartja a biotermékek legfontosabb értékmérőjének. Mások ellenben kételkednek: vajon megbízható-e az ökológiai ellenőrzési rendszer, vagy alaptalanul kérnek a biotermelők magasabb árat termékeikért. A cikk szerzője a témában.. tovább →

A biominőségről

Sokan elhiszik, sokan nem hiszik, hogy a biotermelés min őségileg jobb élelmiszereket eredményez. A kérdésre ezért sokan és sokféleképpen keresik évtizedek óta a választ. Analitikai módszerekkel, állatkísérletekkel, a legkülönfélébb vizsgálati eljárásokkal próbálják meg kideríteni, hogy vajon egészségesebb-e, ízletesebb-e a bio, mint a konvencionálisan termesztett élelmiszerek. tovább →

A tudomány szerint is: jobb a bio!

Az elmúlt időszakban sokféle fejtegetés látott napvilágot a bioélelmiszerek minőségéről. Alberta Velimirov, a Ludwig Bolzman Ökológiai Mezőgazdasági Intézet munkatársa és Werner Müller, a kockázati tényezők kutatója több mint 170 nemzetközi kísérlet eredményeit értékelte ki. tovább →

Miért jobb a biotej?

Végre megtörtént az, amire a bioélelmiszer-fogyasztás iránt érdeklődők már régen vártak: viszonylag nagy tömegű, minősített és aszeptikusan csomagolt biotej került folyamatosan a piacra. A premier a gödöllői AgriExpo kiállításon és a Bioélelmiszer Konferencián volt, egyben az országos terítés megkezdésével. tovább →

Miért jobb a biominőség?

Az ökológiai termelésnek számos előnye van a hagyományos termelési móddal szemben, így nem szennyezi a talajt, a vizeket, a növények lényegesen kevesebb permetezőszer maradványt tartalmaznak valamint az energia felhasználása is kevesebb. A biotermék azonban ennél jóval többet tud nyújtani ízében, beltartalmi értékeiben, tárolhatóságában és még jó néhány egyéb vonatkozásában. tovább →

Biogazdálkodással az éhezés ellen

„A biogazdálkodás fogja ellátni a Földet élelemmel… Elképesztő, de termelékenyebb, mint a modern mezőgazdaság.” tovább →