A SÁRPO MIRA termesztési tapasztalatai

Nyíregyházán, egy hektáron termesztettem ezt az új fajtát középkötött 1,2%-os humusztartalmú, 18 aranykoronás területen, amelyet 2 évvel korábban istállótrágyáztunk (20 t/ha). Előveteménye tönkölybúza volt, ami 3,5 t/ha termést adott. A szalmáját betárcsáztuk, ősszel felszántottuk. Tavasszal újra kellett szántani, mert a talaj túlságosan letömörödött. Kombinátorozás után 70×30 cm-re ültettünk. read more →

A sikeres ökológiai növénytermesztés kulcskérdése – a fajtaválasztás

A növénytermesztés hatékonysága, a piaci feltételeken túl, elsődlegesen annak a függvénye, hogy a termesztetni kívánt faj mely fajtáját vagy típusát termesztjük egy adott gazdálkodási és ökológiai feltételrendszer keretében. (Fotó: az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézete Martonvásár ökológiai tenyészkertje, dr. Roszík Péter felvétele) read more →

Pontosság és megbízhatóság

A Tradisco Kft. 2004 óta van jelen a magyar piacon. Bio-gabonafélék malmi és takarmány alapanyagként, illetve olajos magvak forgalmazásával foglalkozunk nagy tételben. Célunk stabil külföldi piacot biztosítani a jó minőségű magyar biotermények számára. Megbízható nemzetközi partnerhátterünk teszi lehetővé, hogy beszállítóinknak versenyképes árakat, megbízható pontos kiszállításokat és határidőre történő pontos fizetést biztosítsunk. read more →

Az ökogazdálkodás fejlődése és vetőmagpiaca

Az ökológiai gazdálkodás az elmúlt évek talán egyetlen olyan mezőgazdasági ágazata, melynek fejlődési üteme minden várakozást meghaladva 20% feletti értéknövekedést mutat világszerte. A különböző elemzések és felmérések szerint a piac növekedésének motorja a megváltozott fogyasztói szokásokban keresendő. read more →

A fajtaelismeréstől a vetőmag-minősítésig

Fajtaelismerés A növényfajták forgalmazási rendszere a fajta állami elismerését, a vetőmag és a vegetatív szaporítóanyag előállítását, valamint a megfelelő kategóriában történő minősítését és forgalomba hozatalát jelenti. A fajta állami elismerése a termelők és a felhasználók érdekeit szolgáló államigazgatási eljárás, amelynek során egy növényfajtát a vonatkozó jogszabályokban előírt vizsgálatok eredményei alapján felvesznek a Magyarországon termeszthető fajtákat.. read more →

A GMO veszélyezteti a vetőmagellátást (is)

A minősített biovetőmagot forgalmazó és kiállító cégek – amelyek száma évről-évre növekszik – az idén a BioFachon kiemelt hangsúlyt adtak ajánlásaikban, leírásaikban és reklámokban annak az egyébként alapvető biominőségi követelménynek, miszerint a vetőmag-kínálatukban nincs genetikailag módosított (GMO) fajta. read more →

Ökológiai vetőmag és szaporítóanyag

Vetőmagnak illetve szaporítóanyagnak nevezzük az ivarosan szaporodó növények magjait vagy szemtermését, illetve az ivartalanul szaporított növényeknek azt a részét, amelyet új növények előállítására használnak. A vetőmag, a szaporítóanyag a jövő ígérete, a jó minőségű termés és a kiegyenlített megbízható terméshozam meghatározó tényezője. A termesztés sikere szempontjából elengedhetetlen, hogy a termesztési célnak megfelelő fajtaválaszték nagy biológiai.. read more →

Biovetőmag Ballószögön

Nálunk évek óta folyik biotermesztés és készülünk arra az időszakra is, amikor uniós tagként a biotermesztéshez kötelezően kell biovetőmagot használni. A biovetőmag igény, illetve a várható kínálat felmérése már folyik, és azt is lehet már látni, hogy az áttérés nem lesz zökkenőmentes. read more →

Legyen adatbázis!

A tervezés a biogazdálkodással foglalkozóknál különösen fontos. Előre kell gondolkodniuk, mert a kisebb területek miatt általában a szokásosnál kevesebb vetőmag mennyiségre és kiszerelésre van szükségük. A Primag Kft. fontosnak tartja az ő kiszolgálásukat is. Azonban erre nemcsak a forgalmazóknak, hanem az előállító-nemesítő cégeknek is fel kell készülniük, ugyanis a hivatalos rendelkezések szerint 2004. január 1.-től.. read more →

Tíz éves a biotermesztésünk

Gazdaságunkban az AGRO-LIPPÓ Rt-ben a szántóföldi biotermesztés tíz éves múltra tekinthet vissza. Akkoriban csak pár ezer hektáron folyt az országban biotermesztés, így tulajdonképpen együtt kellett nőni, fejlődni a hagyományokkal, és egyben alakítani is azokat. Így az úttörő szerepet is felvállalva – hasonlóan más vállalkozó szellemű kollégákhoz – „menet közben” vált szükségessé a szántóföldi biotermesztés fogásainak.. read more →