Vetőmagtermesztés

Szója vetőmagjaink – innováció a gyakorlatban

A szegedi Gabonakutató 2002-ben kezdte meg munkáját a szója vetőmag piacon három magyar nemesítésű középérésű szójafajtával: Flóra, Stefi Otília. 2005-ben választékbővítés céljából honosította a korai éréscsoportba tartozó Primort. Szintén 2005-ben kezdte lerakni az alapjait egy zárt vetőmag termeltetési rendszernek, mely a Pannónia Kincse saját nemesítésű szójafajtánk 2009. évi piacra kerülésével a GK-t néhány év alatt […]

Vetőmagtermesztés

Az EU új szabályozása a növényi szaporítóanyagokról

Egy mindannyiunkat érintő, új Európai Uniós szabályozásról, a növényi szaporítóanyagok előállításáról és piacra kerüléséről szóló törvényjavaslatról folyik már több mint egy éve vita. A hatalmas felháborodást és heves vészreakciókat kiváltó legutóbbi szöveg tervezet 2013. május 6-án látott napvilágot.

A biovilág hírei, Vetőmagtermesztés

EkoSeedForum – biztató sikerrel zárult az ökológiai vetőmag fórum

Óriási volt az érdeklődés 2014. március 20-22-e között a Poznanban rendezett EkoSeedForum iránt – 21 országból 150 résztvevő érkezett. A találkozó első felében a közép-kelet-európai ökológiai növénynemesítés fejlődésével foglalkoztak. Csak néhány országban folyik ilyen jellegű tevékenység – Észtországban, Szlovéniában, Lettországban és Magyarországon.  (A felvételen Bernhard Jansen igazgató, szervező.)

A biovilág hírei, Vetőmagtermesztés

Formálódik az Európai Unió új vetőmag és szaporítóanyag jogszabálya

Az Európai Bizottság tavaly májusban vitára bocsátotta a régen várt, az állat- és növény-egészségügyi intézkedéseket tartalmazó, a biztonságosabb élelmiszerlánc érdekében kidolgozott jogszabály csomag tervezetet. A csomag többek között tartalmazza a növény-egészségügyi jogszabály tervezetét, illetve ami a vetőmag szektor számára elsődlegesen fontos, a növényi szaporítóanyagok előállítására és kereskedelmére vonatkozó új rendelettervezetet.

A biovilág hírei, Vetőmagtermesztés

Fajtahasználat és a vetőmagfelhasználás lehetőségei

Az ökológiai gazdálkodásban a növényvédelem fő eszköze a megelőzés, amelynek fontos része az ellenálló fajták alkalmazása. Az ilyenek megválasztásában lehet nyúlni a régi (táj)fajtákhoz is, amelyek vagy nem igényeltek permetezéseket, vagy a növények védelmét agrotechnikával és a korábban alkalmazott, ősi és a biogazdálkodásban ma is alkalmazható növényvédő szerekkel (réz, kén, olajok, növényi kivonatok stb.), esetleg […]

Vetőmagtermesztés

A napraforgó helye az ökológiai gazdálkodásban

Meggyőződéses támogatója vagyok az ökológiai gazdálkodásnak, annak ellenére, hogy tudom, szemléletben és megvalósításban számos nehézséggel kell szembenézni. A világ sok helyén jelentkező népességrobbanás miatti élelmiszerhiány egyre elviselhetetlenebb mértékét elsődlegesen a növénytermesztés növényvédő szerekre alapozott intenzív technológiáival lehet gyorsan orvosolni, máshol viszont az élelmiszer túltermelés megoldatlan problémái “korbácsolják fel az elégedetlenség hullámait”.

Vetőmagtermesztés