Vetőmagtermesztés

A minősített ökológiai vetőmagok jövőjéről

Egy nagyszerű, jövőbemutató esemény adja most az apropót, hogy a hazai fémzárolt ökológiai vetőmaghasználat és ökológiai növénynemesítés fejlődési kilátásairól tájékoztassuk az ökológiai mezőgazdaság iránt érdeklődőket: a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) keretein belül megalakult az Ökológiai Vetőmag Munkacsoport.

Vetőmagtermesztés

Szója vetőmagjaink – innováció a gyakorlatban

A szegedi Gabonakutató 2002-ben kezdte meg munkáját a szója vetőmag piacon három magyar nemesítésű középérésű szójafajtával: Flóra, Stefi Otília. 2005-ben választékbővítés céljából honosította a korai éréscsoportba tartozó Primort. Szintén 2005-ben kezdte lerakni az alapjait egy zárt vetőmag termeltetési rendszernek, mely a Pannónia Kincse saját nemesítésű szójafajtánk 2009. évi piacra kerülésével a GK-t néhány év alatt […]

Vetőmagtermesztés

Fajtahasználat és a vetőmagfelhasználás lehetőségei

Az ökológiai gazdálkodásban a növényvédelem fő eszköze a megelőzés, amelynek fontos része az ellenálló fajták alkalmazása. Az ilyenek megválasztásában lehet nyúlni a régi (táj)fajtákhoz is, amelyek vagy nem igényeltek permetezéseket, vagy a növények védelmét agrotechnikával és a korábban alkalmazott, ősi és a biogazdálkodásban ma is alkalmazható növényvédő szerekkel (réz, kén, olajok, növényi kivonatok stb.), esetleg […]

Vetőmagtermesztés

A napraforgó helye az ökológiai gazdálkodásban

Meggyőződéses támogatója vagyok az ökológiai gazdálkodásnak, annak ellenére, hogy tudom, szemléletben és megvalósításban számos nehézséggel kell szembenézni. A világ sok helyén jelentkező népességrobbanás miatti élelmiszerhiány egyre elviselhetetlenebb mértékét elsődlegesen a növénytermesztés növényvédő szerekre alapozott intenzív technológiáival lehet gyorsan orvosolni, máshol viszont az élelmiszer túltermelés megoldatlan problémái “korbácsolják fel az elégedetlenség hullámait”.

Vetőmagtermesztés

A SÁRPO MIRA termesztési tapasztalatai

Nyíregyházán, egy hektáron termesztettem ezt az új fajtát középkötött 1,2%-os humusztartalmú, 18 aranykoronás területen, amelyet 2 évvel korábban istállótrágyáztunk (20 t/ha). Előveteménye tönkölybúza volt, ami 3,5 t/ha termést adott. A szalmáját betárcsáztuk, ősszel felszántottuk. Tavasszal újra kellett szántani, mert a talaj túlságosan letömörödött. Kombinátorozás után 70×30 cm-re ültettünk.

Növénytermesztés, Vetőmagtermesztés

A sikeres ökológiai növénytermesztés kulcskérdése – a fajtaválasztás

A növénytermesztés hatékonysága, a piaci feltételeken túl, elsődlegesen annak a függvénye, hogy a termesztetni kívánt faj mely fajtáját vagy típusát termesztjük egy adott gazdálkodási és ökológiai feltételrendszer keretében. (Fotó: az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézete Martonvásár ökológiai tenyészkertje, dr. Roszík Péter felvétele)

Szakcikkek, Vetőmagtermesztés