Tag Archive for: biosör

A búzasörök egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek világszerte és itthon is, különösen a nyári időszakban. A NÉBIH által 2014-ben indított Szupermenta program keretében – ami egy az élelmiszerbiztonság és az élelmiszerminőség kérdését egyedülálló módon ötvöző termékteszt program – 2016 júliusában a búzasörök kerültek a vizsgálat fókuszába. Olvass tovább

Az Alakor biosört választotta szeptember 10-én a 2016-os Év Biotermékének a Magyar Biokultúra Szövetség által felkért szakmai zsűri. Az ital egy másik, 18 búzasört rangsoroló megmérettetésen német, osztrák, francia és belga vetélytársakat megelőzve második helyezést ért el. Az alig három éve kapható, egyetlen hazai versenyzőt ebben a körképben csak egy 570 éves belga sör előzte meg.

Olvass tovább

A Biokultúra korábbi számaiban ismereteket lehetett szerezni az alakor, ősi búza faj ökológiai nemesítéséről és termeszthetőségéről (2009/5), majd egy későbbi kiadásban ugyanennek az alapanyagnak a söripari alkalmazhatóságának vizsgálatairól számolt be (2011/3) az a konzorcium, mely célul tűzte ki, hogy e nemes gabonából, a megfelelő sörgyártási technológia optimalizásával forgalomba hozza az első magyar biosör terméket. Az alábbiakban ennek a kutatásnak az egyes lépéseiről számolunk be, a malátázás optimalizásától kezdve, a cefrézési folyamatok meghatározásán keresztül, a fermentációs lépések megvalósításán át, a készterméket jellemző paraméterek meghatározásáig. Az MV Alkor biosör 2013 júliusa óta a kereskedelmi üzletláncok boltjainak polcán megvásárolható, és a visszajelzések egyértelműen pozitívak a termékkel kapcsolatban.

Olvass tovább

A sör kedvező élettani hatásai, gyógyító ereje feledésbe merült az idők során, manapság elsősorban élvezeti értéke és alkoholtartalma miatt fogyasztják. Csak az utóbbi évtizedben az egészségtudatos fogyasztók köre fedezte fel újra ezt az italt, mint az egészséges életmód italát. Olvass tovább