A Magyarországon termesztett gyümölcsfajok többségének közismert a metszési útmutatója, a dió esetében azonban elmaradásaink vannak ezen a téren. Kell egyáltalán metszeni a diót – hogyan reagál a növény a sebzésekre –, és ha igen, a beavatkozásokat mikorra időzítsük? Olvass tovább

Szeszélyes évek – „ megtévesztett” gyümölcsfák?

Éltesebb korú gazdák, az időjárásra jobban figyelő emberek nehezen hiszik, hogy a nagy változások idejét éljük, amikor az a megszokott négy évszakos változások egymás után következnek, összemosódnak. Egyre több hír érkezik arról, hogy Magyarországon is változhat a termesztett és termeszthető gyümölcsfajok köre: egyesek szinte eltűnnek, mások pedig betörnek egyes vidékeinken: különleges gyümölcsök válnak termeszthetővő (füge, citrom, kumkvat, indián banán, pisztácia stb.). Ugyanakkor egyre nehezebb a minőségi almát, körtét, őszibarackot, szilvát és továbbiakat is termeszteni. Olvass tovább

2023 augusztusában a cikk írásakor a megyei almatermesztők már elkezdték a korai fajták betakarítását Ez érvényes mind a hagyományos és az ökológiai termesztőkre egyaránt. Mint termelő, és mint Biokontroll ellenőr a megyei ökológiai almatermesztés jelenlegi helyzetéről az alábbi tapasztalatokat tudom elmondani. Olvass tovább

A gyümölcstermesztésben is sok problémát okoz a termés mennyiséget, minőséget és ezáltal a jövedelmezőséget csökkentő különböző kórokozó gombák megjelenése. Az European Green Deal – Farm to Fork – „termelőtől a fogyasztóig” stratégiája előírta a kémiai alapú peszticidek 50%-os csökkentését, valamint a bio művelésű területek 25%-os növelését Magyarországon 2030-ig, ugyanis cél az organikus gazdálkodás arányának növelése, a fogyasztói igényeknek megfelelően. Ezzel csökkenthető a növényvédőszer maradvány kockázata és a környezeti szennyezés is. Olvass tovább

A gyümölcstermő növények esetében korábban a nyugalmi időszakban, vagy a nyugalmi időszak végén végzett metszési munkákon volt az igazi hangsúly. Ez a szemlélet az 1970-es, 1980-as évektől kezdve megváltozott, ugyanis a nyugalmi időszakban végzett metszés helyett a vegetációs időszakban végzett metszés válik egyre inkább általánossá. Olvass tovább

A gyümölcsfák több évig egy helyben lévő állókultúrák, melyek koronájának, termőfelületének szabályozása igen sarkalatos kérdés.

Olvass tovább

Osli nevének említésére sokunknak az első, ami eszébe jut, az a több mint 40 hektáron elterülő bio dióültetvény. Hogyan kezdődött ennek a gyümölcsösnek az életútja?

Olvass tovább

Az ökológiai gazdálkodásba vont területeket és a piac nagyságát tekintve 2020-ban rekord évet mutatott Európában. Kontinensünkön az ökotermékek piaca elérte az 52 milliárd eurót (összehasonlításképpen az Amerikai Egyesült Államok önmagában is egy 50 milliárd eurós piac), az ökológiai gazdálkodásba vont terület pedig a 17,1 millió hektárt. (A MezőHír 2022/5 lapszám „Előkelő helyen a hazai bio-gyümölcstermesztés” címmel megjelent cikk utánközlése.)

Olvass tovább

… és ami hozzá tartozik

A biológiai almatermesztés alapjai

Új, rezisztens nyári fajta – Allegro

Új, rezisztens nyári fajta – Allegro

Az alma biológiai növényvédelmére nem lehet általános receptet adni, mert a növényvédelem – különösen az ökológiai növényvédelem – még csak lazán sem választható el az összes többi technológiai elemtől. A biológiai növényvédelem csak a biológiai szemlélet egy része és csak egységes keretben van értelme biológiai művelésről beszélni. Szemléletet átadni pedig meglehetősen nehéz. Erre a feladatra vállalkozunk az alábbi sorokban. Olvass tovább