Már egy hetes ökológiai étrend után csökken a szerves foszfát tartalmú növényvédő szer maradványok mennyisége a vizeletben

A szokványos élelmiszer-előállításban gyakran használják a szerves foszfát tartalmú (OP) növényvédő szereket, melyek károsíthatják az egészséget, míg az ökológiai élelmiszereket egészségesebbnek tartják, mivel előállításuk során ezeket a növényvédő szereket nem alkalmazzák. Korábbi tanulmányok alapján ismert, hogy az ökológiai élelmiszerfogyasztás következtében jelentősen csökken a gyermekek szerves foszfát tartalmú növényvédő szereknek való kitettsége. Meg kell jegyezni, hogy a.. tovább →

Az ökogazdálkodás kedvező hatása a paradicsom minőségére

Egy 2013-ban Brazíliában végzett vizsgálat során arra a következtetésre jutottak, hogy az ökológiai gazdálkodás paradicsom minőségére gyakorolt hatása összefüggésben áll a termésfejlődés során tapasztalt megnövekedett oxidatív stresszel. A kutatók célja az volt, hogy vizsgálják azt a feltevést, miszerint az ökológiai gazdálkodásból származó paradicsomnak magasabb a fenol- és a C-vitamin-­tartalma, a gazdálkodásból eredő stressz tényezők miatt. tovább →

A GM-lobbi 7 bűne a tudomány ellen

Napjainkban erősen vitatott politikai kérdés, hogy milyen szerepet töltsenek be a génmódosított élelmiszerek a táplálékláncunkban. Az elmúlt években a vita egyik érdekes metszete, hogy a GM-lobbi saját magát az értelem és haladás hangjaként tüntette fel, míg ellenfeleit a tudomány ellenségeként, afféle ludditákként ábrázolta, akik érvelésüket dogmákra és érzelmekre alapozzák. Peter Melchett, a Soil Association politikai.. tovább →

Eltérő gazdálkodási rendszerekből származó élelmiszerek fogyasztásának következményei

Az öko- vagy biogazdálkodás Ha generációs időben mérve tekintjük át az emberiség és a mezőgazdasági termelési módok történelmét, a kép igen meglepő. (Generációs időnek azt az átlagos életkort nevezzük, amikor az anyák első gyermeke megszületik. Ez a történelem folyamán helyenként és időszakonként változott és változik, az átlagos generációs idő 20-25 év.) tovább →

A baromfitenyésztésben használt antibiotikumok okozta halálesetek számszerűsítése

Az Egyesült Királyságban évente hozzávetőlegesen 280 ember hal meg vérmérgezésben, amelyet csirkéktől származó, antibiotikumoknak erősen ellenálló E. coli szuperbaktérium okoz. Egy új tanulmány szerint az Egyesült Királyságban a baromfikhoz kapcsolódó, ESBL-termelő E. coli okozta megbetegedések 12 500 kórházi napi antibiotikumos kezelést jelentettek, és az EU egészében évente 8 502 vérmérgezéses eset, valamint 1 519 haláleset.. tovább →

Genetikailag módosított növények

Eltérő gazdálkodási rendszerekből származó élelmiszerek fogyasztásának következményei Az első „zöld forradalom” eredményei után a hátrányok is hamar megmutatkoztak. A termés mennyisége a vegyszerhasználat növelésével sem volt tovább fokozható, sőt, inkább csökkent. Ugyanakkor mindenki számára világossá vált számos, a mezőgazdaságban használt szintetikus vegyszer környezetet és egészséget károsító hatása. A jelentkező problémákra megoldást kellett keresni. Ismét a.. tovább →

Eltérő gazdálkodási rendszerekből származó élelmiszerek fogyasztásának következményei

A vegyszeres, nagyüzemi mezőgazdaság A mai értelemben vett mezőgazdaság 10-12.000 évvel ezelőtt kezdődött. Az ember magához kötötte és szelidítette a környezetében élő állatokat és hasznosította azok tejét, húsát, tojását. Tudatosan válogatta és elültette a környezetében található ehető növények magjait, később keresztezte a növényeket. Így alakult ki a mezőgazdaság. tovább →

A méhek és a neonikotinoid alapú növényvédő szerek

Korábbi számunkban röviden már esett szó a neonikotinoid alapú növényvédő szerek méhekre gyakorolt hatásáról, azonban aktualitása miatt ezúttal szeretnénk részletesebben ismertetni a témát. tovább →

A gyomirtó és génmódosított kukorica toxikus hatása

Két évig tartó, patkányokon végzett kísérletekkel vizsgálták a Roundup-rezisztens génmódosított kukorica (Roundup gyomirtószerrel és anélkül termesztett), továbbá maga a Roundup herbicid egészségre gyakorolt hatását. Nőstény patkányoknál valamennyi kísérleti csoport esetében a kontroll csoportokénál 2-3-szor nagyobb halálozási arányt tapasztaltak és mindez sokkal rövidebb időn belül következett be. tovább →

Az ökológiai gazdálkodás szerepe a méhek védelmében

A méhek száma az utóbbi években riasztó mértékben csökkent. Ennek oka nagyon összetett és a mai napig nem teljesen tisztázott. Az egyik fő tényező egyértelműen az intenzív mezőgazdasági tevékenység. tovább →