Tag Archive for: biokontroll

Hamis ECOCERT tanúsítvány déligyümölcsökről.

 

Hamis tanúsítványt állítottak ki a Biokontroll által kiadott tanúsítványt felhasználva. A Biokontroll és az illetékes hatóságok az ilyen esetekben szokásos eljárásokat elindította.

 

Tisztelt Partnereink!

Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmét egy jelentős változásra minden olyan partnerünknek, aki Tajvanba értékesít ökológiai termékeket.

Kérjük, hogy amennyiben Önöket is érinti az új helyzet, legyenek szívesek felvenni munkatársainkkal a kapcsolatot, hogy mielőbb megoldást találhassunk a kereskedelem zavartalanságának fenntartása érdekében.

2018-ban Tajvanban új ökológiai gazdálkodásra vonatkozó jogszabály lépett életbe. Előtte a tajvani hatóságok 16 EU tagállamot (köztük Magyarországot is) elismertek olyan országként, ahonnan minden további feltétel nélkül importálhatók ökológiai termékek Tajvanba. Ez az elismerés 2020. május 30-án, az új jogszabályban meghatározott 2 éves átmeneti időszak végével le fog járni.

Egyelőre még nem teljesen tisztázott, hogy júniustól hogyan zajlik majd a biotermékek kereskedelme Tajvan és az EU tagországai között. Néhány információ azonban már elérhető az Európai Unió Bizottsága és a tajvani hatóságok közt lezajlott eddigi egyeztetések nyomán.

Sajnos az már biztosan látszik, hogy nemzetközi akkreditáló testület által akkreditált EU-s székhelyű ellenőrző szervezetek tanúsítványait nem fogadják el.

Tajvanon kívüli ellenőrző szervezetek kérhetik az ottani hatóságok elismerését, de ez olyan mértékű adminisztratív terhekkel és költséggel jár, hogy csak nagyon kevés EU-s ellenőrző szervezet számára lehet járható út. Az EU-s és tajvani ellenőrző szervezetek közti együttműködés egy az ottani hatóságok által is elfogadott megoldás lehet.

Ebben az esetben az EU-s ellenőrző szervezet végzi az ellenőrzést, a tajvani pedig kiállítja a tanúsítványt. Jelenleg két elismert tajvani ellenőrző szervezet van: a Tse-Xin Organic Certification Corporation és az EcoGarden.

Kérjük, hogy minden olyan partnerünk, aki érdekelt a Tajvannal történő ökológiai termékek kereskedelmében, mielőbb jelezze ezt felénk, hogy még időben elkezdhessünk olyan megoldást találni, mely hivatalosan is elfogadható és partnereink számára is vállalható terhekkel jár.

Dr. Roszík Péter

Figyelemfelhívás

Tisztelt Partnerünk!

Hivatkozással a KL-1/20 számú körlevelünkben (a járványügyi helyzetre való tekintettel az ellenőrzéssel kapcsolatos meghozott intézkedésről) leírtakra az alábbiakról tájékoztatjuk.

Amennyiben a távellenőrzést megelőzően az ellenőr által megadott időpontig a kért dokumentumokat nem küldi meg, úgy az ellenőrzést nem végezzük el és a közöttünk létrejött szerződés 4. pontja alapján (időpont lemondása az ellenőrzés napján) a minimáldíj (90.900 Ft + áfa) kiszámlázásra kerül.

Amennyiben a már megkezdett távellenőrzés és/vagy helyszíni szemle során a bekért dokumentumokat csak részlegesen küldi meg és az ellenőr által megadott időpontig sem pótolja a hiányosságot, de az ellenőrzés elvégezhető, akkor a közöttünk létrejött szerződés alapján a megrendelőnek felróható hiánypótlás ügyintézéséért plusz díjat számítunk fel.

Amennyiben a már megkezdett távellenőrzés és/vagy helyszíni szemle során a bekért dokumentumokat nem, vagy csak részlegesen küldi meg, valamint az ellenőr által megadott időpontig sem pótolja a hiányosságot és ezáltal az ellenőrzés nem végezhető el, akkor a közöttünk létrejött szerződést 90 napra felmondjuk.

Felhívjuk figyelmét arra, hogy az éves átfogó ellenőrzés elmaradása, a közöttünk létrejött szerződés felmondása a tanúsítás elvesztését, a VP-Öko programokban a támogatási jogosultság megszűnését, a felvett támogatások visszafizetését stb. vonja maga után. Ezért a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. felelősséget nem vállal, ha az ellenőrzési folyamatot a kért adatok átadásával és/vagy a személyes kontaktust nem igénylő ellenőrzés elutasításával megakadályozza.

Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.

Hamis Control Union tanúsítvány

 

Tisztelt Partnerünk!

Tekintettel a COVID-19 vírus járványügyi helyzetre, Partnereink és Munkatársaink egészségvédelme érdekében a Biokontroll az ellenőrzésekkel kapcsolatban a következő intézkedést hozta, amely segítségével biztosítani tudja – együttműködésük esetén – az ökológiai termékek forgalmazásához nélkülözhetetlen tanúsítást, eleget tud tenni az állam felé a támogatások kifizetéséhez szükséges feladatainak.
Olvass tovább

A SKAL holland ellenőrző hatóságtól érkezett tájékoztatás szerint 2020. március 24-i dátummal visszavonták a B.V. Graanhandel P. van Schelven (001080 számon nyilvántartott) kereskedő cég ökológiai tanúsítványát. A cégnél található teljes ökológiai raktárkészlet visszaminősítése és egyes további – már korábban értékesített – napraforgó és kukorica szállítmányok visszaminősítése is megtörtént. Olvass tovább

Tisztelt Partnereink!

A COVID-19 (koronavírus) járvány-veszély miatt rendkívüli intézkedéseket kell bevezetnie a Biokontrollnak is. Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a megváltozott körülmények ellenére biztosítani tudjuk mindazokat a szolgáltatásokat, amelyek nélkülözhetetlenek T. Partnereink számára, beleértve az ellenőrzéseket, tanúsítást és a támogatás érdekében az államnak adott igazolásokat. Olvass tovább

Tisztelt Partnerünk!

Tekintettel a COVID-19 vírus járványügyi helyzetre, Partnereink és Munkatársaink egészségvédelme érdekében a Biokontroll az ellenőrzésekkel kapcsolatban a következő intézkedést hozta, amely segítségével biztosítani tudja – együttműködésük esetén – az ökológiai termékek forgalmazásához nélkülözhetetlen tanúsítást, eleget tud tenni az állam felé a támogatások kifizetéséhez szükséges feladatainak.
Olvass tovább