Tag Archive for: hírek

Az Európai Unió elkötelezett amellett, hogy 2030-ra az ökológiai területek aránya 25%-ra növekedjen az összes mezőgazdasági területen belül. A 2021-ben elfogadott, az ökológiai gazdálkodás fejlesztésére irányuló cselekvési tervnek (Action Plan for the Development of Organic Production) megfelelően növelni kívánják az ágazat ismertségét az uniós ökológiai élelmiszerlánc kiválóságát elismerő díjak révén.

Jelentkezni az alábbi kategóriákban lehet:

  • Kategória 1 : Legjobb ökológiai gazdasszony és Legjobb ökológiai gazda
  • Kategória 2: Legjobb ökológiai régió
  • Kategória 3: Legjobb ökológiai város
  • Kategória 4: Legjobb ökológiai bio-kerület
  • Kategória 5: Legjobb ökológiai élelmiszer-feldolgozó kis- és középvállalkozás
  • Kategória 6: Legjobb ökológiai élelmiszer-kereskedő
  • Kategória 7: Legjobb ökológiai étterem / étel szolgáltatás

A pályázatok 2024. március 4-én nyílnak meg.

A pályázatok beadási határideje: 2024. május 12.

Az díjátadó ünnepség 2024. szeptember 23-án lesz.

Bővebb információért ide kattintson. 

Magyar Biokultúra Szövetség több mint 20 éve adományozza az „Év Biogazdája” és az „Év Biogazdasága” díjakat, így őszintén örülünk, hogy EU-szinten is kiemelik azokat, akik sokat tesznek a fenntarthatóságért, példát mutatva mindenkinek, aki még nem ismerte fel a fenntartható gazdálkodás szükségszerűségét.

A „Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR)” védjegyet az Agrárminisztérium jegyezte be 2002-ben. A védjegy mögött álló filozófia az, hogy a történelem, hagyomány és a helyi tudás alkotta értékeket megőrizzük és támogassuk. A HÍR védjegyes termékek mindegyike legalább kétgenerációs (50 éves) történeti múlttal rendelkezik, hagyományos módon készül, és szorosan kötődik egy adott tájegységhez.

Eddig 216 vállalkozás érdemelte ki az elismerést. Ezek a különleges termékek már az Ágazati Értéktár szerves részét alkotják, és szép számban szerepelnek a települési, vármegyei és a Magyar Értéktárban is. Ráadásul 20 földrajzi árujelző, mint például a Jászsági nyári szarvasgomba, Lajta Sajt vagy Tuzséri alma, már uniós oltalmat élvez, ezzel európai ismertséget szerezve. A HÍR védjegyesek listája itt található: https://gi.kormany.hu/hir-vedjegyhasznalok-klubja A nyertes pályázók a HÍR Védjegyesek Klubja tagjává válnak! A tagok segítséget kapnak a HÍR védjegy használatával kapcsolatban és a földrajzi árujelzők oltalma iránti kérelmük benyújtásában.

Ha Ön is szeretne csatlakozni a HÍR Védjegyesek Klubjához, ne hagyja ki a lehetőséget! A HÍR Védjegy Bíráló Bizottság tavaszi ülésére 2024. március 14-ig lehet benyújtani a pályázatokat.

Részletekért és a pályázati dokumentációért kattintson a következő linkre: https://gi.kormany.hu/hir-palyazati-felhivas

Az IFOAM Organics Europe, az európai ökológiai mozgalom ernyőszervezete, november utolsó napjaiban megjelent közleményében sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy az Európai Parlament nem tudott megállapodni a peszticidek csökkentéséről szóló rendeletről.

„Szégyenletes, hogy az Európai Parlament felhígítja és elutasítja a növényvédő szerek csökkentéséről szóló rendeletet. Azok a politikusok, akik azt állítják, hogy a gazdákat védelmezik azzal, hogy megtagadják a szintetikus növényvédő szerek csökkentését, becsapják magukat és egyben a közvéleményt is. A politikai döntéshozók részéről a peszticidek csökkentésére irányuló politikai akarat hiánya még nyilvánvalóbbá teszi, hogy az ökológiai gazdálkodás fejlesztése a legjobb módja annak, hogy megvédjük az emberek egészségét és a természetet a mérgező növényvédő szerekkel szemben” – mondta Eric Gall, az IFOAM Organics Europe igazgatóhelyettese.

A szintetikus peszticidek széles körű használata jelentős terhet jelent az európai polgárok, és különösen a gazdálkodók egészségére nézve. A szintetikus növényvédő szerek a fő okai az európai vidéki területeken tapasztalt madár- és rovarpusztulásnak és nagyrészt felelősek vizeink mérgező anyagokkal való szennyezéséért. Az ökológiai gazdálkodás a bizonyítéka annak, hogy szintetikus növényvédő szerek használata nélkül is lehet megfelelő minőségű élelmiszert előállítani. A növény-egészségügy ökológiai megközelítése többnyire megelőző és közvetett agronómiai intézkedéseken, például a kártevők és betegségek kezelésére szolgáló vetésforgókon alapul, amelyek szükség esetén kiegészíthetők bizonyos növények esetében környezetbarát, ökológiai megoldásokkal, például természetes anyagokkal, amelyek többsége könnyen lebomlik a környezetben.

Forrás: IFOAM Organics Europe

A Steigler Pincészet 2019-es megalapítása óta sikert sikerre halmoz az organikusan termelt boraival, amikkel rendszerint nemzetközi versenyeken öregbítik a Soproni borvidék hírnevét. Az idei Berliner Wine Trophy megmérettetésről ismét aranyérmet hoztak el a borászat kékfrankosával. Olvass tovább

Vásárolj magyar vállalkozóktól, magyar családokat támogatsz vele! – hangzik a NEXUS KÖZ-ÉRT Vásárlói és Vállalkozói Közösség szlogenje. A kezdeményezés megálmodójával és a Nexus TV műsorigazgatójával, Juhász János Zoltánnal beszélgettem.

Olvass tovább

Nagy Roland az imrehegyi hegyközségben egyre nagyobb piacot nyer gyümölcsével. A különösen gondos növényvédelmet igénylő kertészeti kultúrák közt is jellemzően sok gondoskodást, hatékony készítményeket igénylő szőlő egyelőre viszonylag ritkán szerepel a bio-növénytermesztés hírei között. Kevés a tapasztalat és sok a kihívás, sokat számítanak a termőhelyi adottságok és persze az adott év időjárása, a talajadottságok és a környező kultúrák hatása. Ám a keceli kistérségben található Imrehegy mellett bioszőlőt is termesztő Nagy Roland úgy véli, a döntő a gazda körültekintő, megelőző jellegű és elszánt hozzáállása, tapasztalata és bátorsága. Olvass tovább

Az olasz parlamenti képviselők megszavazták a termesztett hús vagy állati takarmány előállítását, értékesítését és importját tiltó törvényt, amit a jobboldali kormány az olasz hagyományok melletti kiállásnak, a tradíciók védelmének tekint. „Olaszország a világ első olyan országa, amely a szintetikus élelmiszerek társadalmi és gazdasági kockázataival szemben biztonságban van” – mondta Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter. Olvass tovább

Ugandai farmerek teljes mértékben elutasítják a genetikailag módosított vetőmagok használatát; szerintük ezek bevezetése hátrányosan hat az őshonos vetőmagokra. A Mukonoban megrendezett, Pelum Uganda gazdacsoport által szervezett találkozón a részvevők megállapították, hogy a genetikailag módosított organizmusok (GMO) nem szolgálnak megoldásként az ugandai, vagy afrikai élelmezési kihívásokra, sőt még több problémát eredményeznek. Olvass tovább

A magbank a génbankok egy típusa. Olyan létesítmény, ahol megfelelő körülményeket tartanak fenn a különböző vadon élő vagy termesztett növényfajok magmintáinak hosszú távú megőrzésére. Az egyik legismertebb ilyen magbank a norvégiai Spitzbergákon található magtároló, angol nevén: Svalbard Global Seed Vault, magyarul Spitzbergák Nemzetközi Magbunker. Olvass tovább