Tag Archive for: hírek

Az Európai Unió elkötelezett amellett, hogy 2030-ra az ökológiai területek aránya 25%-ra növekedjen az összes mezőgazdasági területen belül. A 2021-ben elfogadott, az ökológiai gazdálkodás fejlesztésére irányuló cselekvési tervnek (Action Plan for the Development of Organic Production) megfelelően növelni kívánják az ágazat ismertségét az uniós ökológiai élelmiszerlánc kiválóságát elismerő díjak révén. Olvass tovább

A „Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR)” védjegyet az Agrárminisztérium jegyezte be 2002-ben. A védjegy mögött álló filozófia az, hogy a történelem, hagyomány és a helyi tudás alkotta értékeket megőrizzük és támogassuk. A HÍR védjegyes termékek mindegyike legalább kétgenerációs (50 éves) történeti múlttal rendelkezik, hagyományos módon készül, és szorosan kötődik egy adott tájegységhez. Olvass tovább

Az IFOAM Organics Europe, az európai ökológiai mozgalom ernyőszervezete, november utolsó napjaiban megjelent közleményében sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy az Európai Parlament nem tudott megállapodni a peszticidek csökkentéséről szóló rendeletről. Olvass tovább

A Steigler Pincészet 2019-es megalapítása óta sikert sikerre halmoz az organikusan termelt boraival, amikkel rendszerint nemzetközi versenyeken öregbítik a Soproni borvidék hírnevét. Az idei Berliner Wine Trophy megmérettetésről ismét aranyérmet hoztak el a borászat kékfrankosával. Olvass tovább

Vásárolj magyar vállalkozóktól, magyar családokat támogatsz vele! – hangzik a NEXUS KÖZ-ÉRT Vásárlói és Vállalkozói Közösség szlogenje. A kezdeményezés megálmodójával és a Nexus TV műsorigazgatójával, Juhász János Zoltánnal beszélgettem.

Olvass tovább

Nagy Roland az imrehegyi hegyközségben egyre nagyobb piacot nyer gyümölcsével. A különösen gondos növényvédelmet igénylő kertészeti kultúrák közt is jellemzően sok gondoskodást, hatékony készítményeket igénylő szőlő egyelőre viszonylag ritkán szerepel a bio-növénytermesztés hírei között. Kevés a tapasztalat és sok a kihívás, sokat számítanak a termőhelyi adottságok és persze az adott év időjárása, a talajadottságok és a környező kultúrák hatása. Ám a keceli kistérségben található Imrehegy mellett bioszőlőt is termesztő Nagy Roland úgy véli, a döntő a gazda körültekintő, megelőző jellegű és elszánt hozzáállása, tapasztalata és bátorsága. Olvass tovább

Az olasz parlamenti képviselők megszavazták a termesztett hús vagy állati takarmány előállítását, értékesítését és importját tiltó törvényt, amit a jobboldali kormány az olasz hagyományok melletti kiállásnak, a tradíciók védelmének tekint. „Olaszország a világ első olyan országa, amely a szintetikus élelmiszerek társadalmi és gazdasági kockázataival szemben biztonságban van” – mondta Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter. Olvass tovább

Ugandai farmerek teljes mértékben elutasítják a genetikailag módosított vetőmagok használatát; szerintük ezek bevezetése hátrányosan hat az őshonos vetőmagokra. A Mukonoban megrendezett, Pelum Uganda gazdacsoport által szervezett találkozón a részvevők megállapították, hogy a genetikailag módosított organizmusok (GMO) nem szolgálnak megoldásként az ugandai, vagy afrikai élelmezési kihívásokra, sőt még több problémát eredményeznek. Olvass tovább

A magbank a génbankok egy típusa. Olyan létesítmény, ahol megfelelő körülményeket tartanak fenn a különböző vadon élő vagy termesztett növényfajok magmintáinak hosszú távú megőrzésére. Az egyik legismertebb ilyen magbank a norvégiai Spitzbergákon található magtároló, angol nevén: Svalbard Global Seed Vault, magyarul Spitzbergák Nemzetközi Magbunker. Olvass tovább