Tag Archive for: pályázat

A felhívásra az az őstermelő, mezőgazdasági termelőnek minősülő egyéni vállalkozó és szociális szövetkezet nyújthat majd be támogatási kérelmet, akinek/amelynek a támogatási kérelem benyújtását megelőző, (ha nem rendelkezik adatokkal, akkor az azt megelőző) teljes lezárt üzleti évben az üzemmérete elérte az 5.000 euró standard termelési értéket (STÉ-t), de a 10.000 euró STÉ-t nem haladta meg. Olvass tovább

Rohamosan változó világunkban egyre többször fordul elő az ismeretek/fogalmak félreértése, illetve azok különböző értelmezése. Sokszor hallhatjuk: a méhlegelők közül az akác, illetve az akácméz teljes mértékben bio, mivel… És itt több fontos megállapítás kerülhet előtérbe, ami elmondható többnyire az akácból pörgetett mézre, továbbá amit egyes csoportok előzékenyen terjesztenek. De ez a megállapítás nem „kerek”, nem tartalmazza a biomézre vonatkozó összes feltételt.

Olvass tovább

Sok tekintetben szélsőséges évet tudhatnak maguk mögött a konvencionális és ökológiai növénytermesztő gazdák, mely egyben tanulságokat is tartalmaz. Az elmúlt évben tapasztalt szélsőségesen csapadékmentes körülmények között mutatkozik meg igazán az egyöntetűen és gyorsan kelő, jó kondícióban lévő növényállomány előnye, amely csak szakszerű tisztításon átesett, jó minőségű vetőmag használatával érhető el.

Olvass tovább

Az alábbi cikket a BioPorta füzetek sorozatából vettük át, melynek 8. részében (2011) Szásziné H. Henrietta mutatja be gazdaságukat és az ökológiai szőlőművelés során szerzett tapasztalataikat.

Olvass tovább


Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az ökológiai termékeket előállítók számára is elérhető az a vissza nem térítendő támogatás, amelynek célja a mezőgazdasági termelők EU-s és nemzeti minőségrendszerhez történő csatlakozásának támogatása. Olvass tovább

Idén szeptember 23-án első alkalommal kerültek átadásra az EU Ökológiai díjai. Az eseménynek az Európai Bizottság adott otthont, hét kategóriában nyolc győztes vehette át az elismerést:

Olvass tovább

Az ökológiai gazdálkodásba vont területeket és a piac nagyságát tekintve 2020-ban rekord évet mutatott Európában. Kontinensünkön az ökotermékek piaca elérte az 52 milliárd eurót (összehasonlításképpen az Amerikai Egyesült Államok önmagában is egy 50 milliárd eurós piac), az ökológiai gazdálkodásba vont terület pedig a 17,1 millió hektárt. (A MezőHír 2022/5 lapszám „Előkelő helyen a hazai bio-gyümölcstermesztés” címmel megjelent cikk utánközlése.)

Olvass tovább

Egyes gyomirtó szer hatóanyagok forgalomból történő kivonása nagy kihívás elé állította a facéliavetőmag-termesztőket az elmúlt években. A konvencionális gazdálkodók körében jobbára kedvezőtlen visszhangot kiváltó ilyen jellegű rendeletek pozitív hozadéka, hogy még őket is a környezetbarát gyomszabályozási technológiák kipróbálására ösztönözheti. Így került sor a gyomfésű tesztelésére a Mosoni-síkságon, a hazai mézontófű­termesztés bölcsőjében. Cikkünkben bemutatjuk az eljárás gyomokat gyérítő hatékonyságát, abban bízva, hogy a gyomfésű egyre több facéliatermesztő eszköztárába is bekerül. Olvass tovább

Mi lenne, ha tápláló ételeket termesztenénk, szó szerint a levegőből? Bármilyen valószínűtlennek is hangzik, a finn élelmiszer-technológiai start-up cég, a Solar Foods kifejlesztett egy folyamatot, mely során pontosan ez történik. Sikerült egy tápanyagban gazdag fehérjét nevelniük, melyet Solein névre kereszteltek.

Olvass tovább