Az ökológiai gazdálkodás táplálhatná Afrikát

Egy nagy lélegzetvételű tanulmány szerint Afrikának az ökológiai gazdálkodás kínálja a legjobb lehetőséget arra, hogy kitörjön az évtizedek óta tartó szegénységből, továbbá az alultápláltságból. Új bizonyítékokra támaszkodva állítják, hogy az ökológiai gyakorlat – amelyet egyesek a nyugati életstílus agyszüleményének gúnyolnak – kiemelkedően magas hozamokhoz vezethet, hozzájárul a talajjavításhoz, valamint ahhoz, hogy megnövekedett bevételeik révén kiemelje.. read more →

Mennyire nyereségesek a biogazdaságok?

2008 nyarán a modenai IFOAM Világkongresszuson – ahol mint önkéntes vettem részt – hallottam egy hölgy igen megnyerő előadását, aki úgy indította beszédét, hogy „bár a FAO-nál dolgozom, teljes mértékben az ökológiai termesztést támogatom”. read more →

Egy szélsőségesen rosszindulatú, hibás közleményről

Hét mítosz, nem mítosz – támadás a biokultúra ellen Mottó: ha ennyire hibás, félrevezető és gyenge szakmai színvonalú egy ZBH-cikk, akkor talán a GMO-król ugyanitt leírt „ömlengések” sorozata is ilyen távol állhat a valóságtól… A Zöld Biotechnológia Hírlevél (ZBH) 4. évf., 2008/5. száma közli „A nagy organikus mítosz: miért megengedhetetlen luxus az organikus élelmiszer?” c… read more →

A bioélelmiszerek fogyasztókat szolgáló élelmiszerbiztonság többletei

Manapság gyakran alkalmazzák a „bio”, illetve az „öko” jelzőt az élelmiszerekhez, a napi használati tárgyakhoz, vegyipari cikkekhez, a szórakoztató elektronika eszközeihez kapcsolva azok készítői, forgalmazói azért, hogy termékeiket jobban tudják értékesíteni. Ez azért sikerülhet, mert a fogyasztók számára ezek a jelzők pozitív üzenetet hordoznak, mégpedig azt, hogy a termék az élet (=bio) folyamatainak, illetve a.. read more →

10 érv a bio mellett

1. Terméshozam Az áttérés az ökológiai gazdálkodásra különböző hatásokat eredményezhet a helytől és az alkalmazott művelési módtól függően. Az eddigi tanulmányok eredményei azt mutatják, hogy a kevésbé iparszerű gazdálkodás nagyobb terméseredmények eléréséhez vezet a világ sok táján. Kelet-Brazíliában például megduplázódott a kukorica és búza termésátlaga azokban a gazdaságokban, ahol műtrágyák helyett zöldtrágya- és pillangósnövényeket vetettek.. read more →

Ökoélelmiszerek minősége

Az ökológiai gazdálkodási szemlélet és az ebből származó termékek fogyasztása hazánkban is folyamatosan terjedőben van. A fogyasztók elsősorban egészségügyi okok, környezetvédelmi szempontok, a vegyszert használó konvencionális mezőgazdaságból, illetve termékekből adódó kockázati tényezők valamint az ízletesség miatt döntenek az ökotermékek fogyasztása mellett. read more →

Amit csak az ökogazdálkodás hozhat helyre

Erős figyelmeztetés az ásványianyag-hiány kialakulásáról és az elsavanyodás károkozásáról Az iparszerű, intenzív mezőgazdaság környezetromboló hatása kiemelten jelentkezik a talaj ásványianyag romlásában. A jelenség egyik legfontosabb okozója a hosszú évtizedek óta tartó általános környezet-elsavanyodás, amely legerősebben a termőtalajon jelentkezik. Ennek ellensúlyozását közvetlenül csak az ökológiai gazdálkodás vetésforgós, szervestrágyázási módszerei, a kiemelkedően jó talajélet fenntartása, a kíméletes talajművelés.. read more →

A nanorészecskék veszélye

2008 januárjától a meghatározó brit bioszervezet, a Soil Association megtiltotta a mesterséges nanoanyagok használatát minden általa tanúsított ökológiai termékben. A korlátozás elsősorban az egészségvédő és szépségápolási termékekre vonatkozik, de az élelmiszerekre és textíliákra is kiterjed. read more →

Ökonövények megdöbbentően magas termőképessége

Lehetnek-e az ökológiai növénytermesztési rendszerek olyan termelékenyek, mint a konvencionálisak? A válasz feltételes igen lucerna és búza esetében. Kukorica és szója termesztésénél a legtöbb esetben pedig bizonyítottan igen – derül ki a Wisconsin-Madison Egyetem és egy mezőgazdasági szaktanácsadó vállalat (AGSTAT) az Agronomy Journal szaklap 2008. március-áprilisi számában publikált jelentéséből. read more →

A bio valóban jobb!

Egy eldugott helyen megbúvó, a Newcastle-i Egyetemhez tartozó gazdaságban nemrég befejezett kutatás eredményei nagyban megváltoztathatják Nagy-Britanniában az emberek étkezési szokásait, valamint az ökológiai termékekről eddig hangoztatott hivatalos álláspontot. A kísérletben mindeddig egyedülálló módon két részre osztották fel a legelő- és szántóföldi területeket, így egymás mellett tudták vizsgálni a konvencionális és az ökológiai gazdálkodást. Ily módon.. read more →