Tag Archive for: biotermék

A „Minőségrendszerek tájékoztatási és promóciós tevékenységének támogatása” című (KAP-RD48-1-25 kódszámú) pályázati felhívás elsődleges célja a minőségrendszerek ismertségének növelése a fogyasztók körében, valamint a magasabb hozzáadott értékű, hazai termékek előállításának és fogyasztásának ösztönzése. A támogatás segíti azon minőségrendszert működtető, illetve a minőségrendszerben tagként részt vevő természetes és jogi személyek csoportosulásait, akik az Európai Unió és Magyarország által elismert minőségrendszerek (beleértve az ökológiai gazdálkodást és termelést) előírásainak megfelelően állítják elő termékeiket.

Az ökológiai termelés esetében az új együttműködések szervezése, kialakítása és működtetése, valamint a projekttervben bemutatott tájékoztatási és promóciós tevékenységek megvalósítása támogatható. Az igényelhető támogatás összege legfeljebb 180 millió forint.

A támogatási kérelmek benyújtására a felhívás tervezete szerit 2025. május 7-től 4 szakaszban 2025. december 2-ig lesz lehetőség.

A teljes pályázati dokumentáció tervezete itt érhető el: https://kap.gov.hu/tarsadalmasitas/kap-rd48-1-25-minosegrendszerek-tajekoztatasi-es-promocios-tevekenysegenek

 

 

 

Dánia az egyik legaktívabb ország a bio élelmiszerek piacán. Az Európai biopiac értékesítési adatai alapján Dánia részesedése a legnagyobb, azon belül is a frisspiaci értékesítés aránya a legmagasabb. A Coop Danmark’s Irma élelmiszerlánc új ökológiai termékcsoportot tervez piacra dobni, mellyel a bio élelmiszereket szeretné népszerűsíteni. Olvass tovább

Az Európai Parlament megbízásából készült kutatást Professor Axel Mie koordinálta, mely a Karolinska Intézet és a Svéd Agrártudományi Egyetem közös munkájának eredménye. A vizsgálatok alapján a kutatók azt javasolták a Parlamentnek, hogy bizonyos ökológiai termesztéstechnológiákat részesítsenek előnyben, még a szokványos gazdaságokban is. Olvass tovább

Az Amerikai Egyesült Államokban óriási mennyiségben termesztenek kukoricát és szóját. Ennek ellenére a tengerentúlról, például Romániából, Törökországból és Ukrajnából származó import mennyisége folyamatos növekedést mutat. Ennek oka az, hogy az USA-ban a termés 90%-át genetikailag módosított fajták szolgáltatják. Olvass tovább

A biotermékek ágazata válaszút előtt áll: vagy beleesik a zuhanó árak és minőség csapdájába, vagy sikerül kivívnia, hogy az élre törjön a kiváló áruk piacán. Az utóbbi forgatókönyvben rejlő lehetőségekről tartottak tanácskozást prof. Franz-Theo Gottwald (Schweisfurth Foundation), Thomas Jorberg (GLS-Bank) és Ralf Fücks (Heinrich-Böll-Stiftung) részvételével.

Olvass tovább

Dr. Roszík Péter 2012. december 1-jén Budapesten, a XXV. Biokultúra Tudományos Napon elhangzott előadása

Dr. Roszík Péter 2011. március 25-én Sárváron, a SMEDERG konferencián elhangzott előadása