Tag Archive for: Biovilág hírei

Az Európai Unió november elején újabb szavazást tartott a glifozát engedélyének meghosszabbításával kapcsolatban. A szavazást egyszer már elnapolták 18 hónappal, ez alatt az idő alatt a kérdéses növényvédő szer hatóanyaggal kapcsolatban sok ellentmondás merült fel. Az Európai Parlament aggodalmát fejezte ki azokkal az állításokkal kapcsolatban, melyek szerint a gyártó cég befolyásolta a herbicid vizsgálatának eredményét, ugyanis számos olyan tanulmány látott napvilágot, mely a glifozát biztonságos használatával kapcsolatban ellentmondásosnak bizonyult. Olvass tovább

Száz évvel ezelőtt még nem fogyasztottunk napi szinten cukrot. Akkoriban kevesen engedhették meg maguknak, hogy cukrot vásároljanak, mivel a cukornád termesztése bonyolult és költséges volt. >Amikor az amerikai kontinens őslakosai megismertették az Európából származó telepesekkel a cukrot és a dohányt, az átlag életkor olyan alacsony volt, hogy ezen növényi termékek fogyasztása nem okozott látványos egészségügyi problémákat. Jóval később, az 1920-as években jelentek meg az első tanulmányok, melyek dokumentálták a cukor káros hatását. Olvass tovább

Brazíliában a közép-déli régióban, ami a világ legnagyobb cukortermelő régiója, az ültetvények jövőre még kevesebb termést fognak hozni, mint a korábbi években. A következő szezon termését 580 millió tonnára becsülik, míg a 2017-es termés 601 millió tonnára esett vissza a 2015-ös 617 millió tonnáról. Olvass tovább

A Mexikóban értékesített tortillák vizsgálata során meglepő eredményeket kaptak a National Autonomous Egyetem kutatói. A laboratóriumi tesztek alapján ugyanis a minták 90%-ában genetikailag módosított kukorica nyomaira bukkantak. A vizsgálat kiterjesztése során megállapították, hogy az összes kukoricából készült termék (tostadák, lisztek, müzlik és rágcsálnivalók) 82%-a tartalmaz valamennyi GM kukoricát. Olvass tovább

Az Eurostat legújabb statisztikái alapján 2016-ban az Európai Unió 28 tagállamában az összes ökológiai terület 11,9 millió hektár volt és ez várhatóan tovább fog növekedni az elkövetkező években. 2012 és 2016 között az ökológiai területek aránya 18,7 százalékkal nőtt.

Olvass tovább

Napjainkban az ökológiai gazdálkodás gyorsan növekszik Európa szerte, a fejlődést azonban számos tényező akadályozza. Az ökológiai állattartás egyik legaktuálisabb problémája például az ökológiai fehérjetakarmány biztosítása. Olvass tovább

A Mercaris adatai szerint az Egyesült Államok területén 2016-ban 15 000 gazdaság rendelkezett ökológiai tanúsítvánnyal. Olvass tovább

Egyre több tudományos kutatás foglalkozik az ember emésztő­rendszerében élő baktériumokkal. A legtöbb tanulmány egyetért abban, hogy minél változatosabb a bélflóra baktériumösszetétele annál egészségesebbnek mondható a gazdaszervezet. Az emberi szervezetben közel 2 kg hasznos baktérium található, ezek az aprócska szervezetek az emésztőrendszerünk részét képezik, nélkülük az élelmiszerek megemésztése komoly kihívást jelentene, jelenlétük ezért az emberi egészség szempontjából létfontosságú.

Olvass tovább

A gazdálkodás sikerességét alapvetően meghatározza a rendelkezésre álló termőtalajjal. Az egyre gyakoribb időjárási szélsőségek folyamatosan kihívást jelentenek a növénytermesztés számára, ezért érdemes a talajélet szempontjából körültekintően, hosszú távra előre tekintve gazdálkodni. Olvass tovább