Tag Archives: glifozát

Glifozát-térkép

A 2015-ös IARC bejelentését követően a világ számos országában lépéseket tettek már a glifozát korlátozására és tiltására. A jelentés kimondta, hogy az emberi szervezetre gyakorolt hatását illetően a glifozát feltételezhetően rákkeltő. Az alábbiakban felsoroljuk azokat az országokat, ahol egészségügyi megfontolásból már tilalmat vezettek be a glifozátra, vagy korlátozásokat terveznek, vagy szándéknyilatkozatot adtak ki a glifozát-alapú […]

A biovilág hírei

Glifozát nélkül a nők és gyermekek védelméért

A Nőgyógyászat és Szülészet Nemzetközi Szövetsége (The International Federation of Gynecology and Obstetrics, FIGO) július végén a világ leggyakrabban használt herbicidjének, a glifozátnak a világszintű betiltására szólított fel a nők és gyermekek egészségének védelme érdekében.

A biovilág hírei

Argentin napló

A dél-amerikai ország egyes területein bekövetkezett nagymértékű elsivatagosodás és elnéptelenedés szomorú történetéért a GMO-ültetvények, a hozzájuk megalkotott növényvédő szerek és a glifozáttal permetezett monokultúrák a fő felelősök. (A fotón: Aixa Ponce Cano argentín kislány testét rengeteg óriási, szőrös pigmentált anyajegy borítja. Ezzel sajnos nincs egyedül: ő és édesanyja, továbbá sok más ember Argentana Córdoba tartományában […]

A biovilág hírei

A glifozát-alapú gyomirtó és más növényvédő szerekben előforduló formázószerek és nehézfémek toxicitása

A legtöbb világszerte használt gyomirtó készítmény glifozát alapú és ezek toxicitásáról megoszlanak a vélemények. A növényvédő szerek toxikológiai határértékének meghatározása nagy vitákat kavar tudományos és jogszabályalkotói körökben egyaránt. Világszerte a glifozát-alapú gyomirtó szereket használják a legszélesebb körben és ugyancsak ezeket alkalmazzák leggyakrabban a génmódosított, glifozátnak ellenálló növények termesztése során is.

Érvek a bio mellett

Glifozát kontra rövidebb terhesség

Amerikai orvosi egyetemek tudósai által végzett független kutatások megállapították, hogy a glifozát kapcsolatba hozható a nők rövidebb terhességi időtartamával. Ez az első olyan felmérés az Egyesült Államokban, mely a glifozát várandós nőkre gyakorolt hatását vizsgálja.

A biovilág hírei

Soha nem volt könnyű

A Monsanto elleni harc soha nem ígérkezett könnyűnek és gyorsnak, a vásárlói tudatosság és a vásárlói kereslet azonban lassan felőrli a cégóriás GMO-hatalmát. Az amerikai Ökológiai Fogyasztók Egyesülete (OCA) részéről Ronnie Cummins Dr. Joe Mercolával készített interjúja szerint a lehetséges győzelem eszközei lehetnek többek között a jogvédő szervezeteknek juttatott anyagi támogatások.

A biovilág hírei

Igazság és irónia

A közelmúltban az USA, Arizona állam Tucson nevű városában az Ökológiai Fogyasztók Egyesületének (Organic Consumers Association) tagjai felszólították a helyi Food Conspiracy-t, a tudatos vásárlók és fogyasztók által létrehozott élelmiszerlánc szövetkezet vezetőségét, hogy ne árusítsák tovább a Ben & Jerry fagylaltokat, mivel azok vélhetően glifozátot tartalmaznak.

A biovilág hírei

Határozott lépések

„Az új német kormány határozott céljai között szerepel a glifozát tartalmú növényvédő szerek mielőbbi betiltása” – tette közzé Angela Merkel német kancellár a Kereszténydemokrata Unió (CDU) internetes honlapján.

A biovilág hírei