Szeretett és gyűlölt kutatók az agrokémiai multi fogságában

A kutatások nagyvállalatok általi finanszírozása egy olyan dolog, amiből egyetlen kutató sem kerül ki sértetlenül. A Syngenta megbízta James Cresswellt, az angliai Exeteri Egyetem munkatársát, hogy végezzen vizsgálatokat a méhcsaládok világszerte tapasztalható pusztulásával kapcsolatban. A Syngentához hasonló vállalatok régóta a Varroa atkát okolják a méhállomány csökkenéséért és semmiképpen nem az általuk gyártott készítményeket. read more →

Zsírbevitel: az anyatej zsírsav összetétele és az allergia kialakulásának összefüggése

Egy új kutatásban a zsírbevitel és az anyatej zsírsav összetételét vizsgálták gazdálkodó, illetve nem gazdálkodó anyáknál, továbbá ezzel összefüggésben az utódoknál kifejlődő allergiát. read more →

Nanotechnológia a mezőgazdaságban

Vélemény a nano részecskék és a biogazdálkodás kapcsolatáról Úton-útfélen találkozunk a kérdéssel, hogy mi is az a „nano”, hogyan érinti a mezőgazdaságot és miként kezelje azt egy bios? Előadások, gazdatalálkozók szinte alig telnek el úgy, hogy fel ne merülne a nanotechnológia ügye. Sokan (főként a nano termékekkel rendelkezők) a jövő szinte mindent megoldó módszerének tekintik,.. read more →

Az ökológiai gazdálkodás és a szaktanácsadás szerepe a NyME-Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Mintagazdaságaiban

Nagy múltú intézményünk életében mindig jelentős szerepet töltött be a gyakorlati élet és az oktatás összekapcsolása. Már az első igazgató – Wittmann Antal – is végzett „szaktanácsadási tevékenységet”. Munkái közé tartozott az 1820-tól megjelenő Landwirtschaftliche Blätter és a Landwirtschaftliche Hefte kiadványok készítése, amelyek nemcsak a tanulóknak szóltak, hanem a gyakorló gazdáknak is. read more →

Már egy hetes ökológiai étrend után csökken a szerves foszfát tartalmú növényvédő szer maradványok mennyisége a vizeletben

A szokványos élelmiszer-előállításban gyakran használják a szerves foszfát tartalmú (OP) növényvédő szereket, melyek károsíthatják az egészséget, míg az ökológiai élelmiszereket egészségesebbnek tartják, mivel előállításuk során ezeket a növényvédő szereket nem alkalmazzák. Korábbi tanulmányok alapján ismert, hogy az ökológiai élelmiszerfogyasztás következtében jelentősen csökken a gyermekek szerves foszfát tartalmú növényvédő szereknek való kitettsége. Meg kell jegyezni, hogy a.. read more →

Az ökogazdálkodás kedvező hatása a paradicsom minőségére

Egy 2013-ban Brazíliában végzett vizsgálat során arra a következtetésre jutottak, hogy az ökológiai gazdálkodás paradicsom minőségére gyakorolt hatása összefüggésben áll a termésfejlődés során tapasztalt megnövekedett oxidatív stresszel. A kutatók célja az volt, hogy vizsgálják azt a feltevést, miszerint az ökológiai gazdálkodásból származó paradicsomnak magasabb a fenol- és a C-vitamin-­tartalma, a gazdálkodásból eredő stressz tényezők miatt. read more →

Eltérő gazdálkodási rendszerekből származó élelmiszerek fogyasztásának következményei

Az öko- vagy biogazdálkodás Ha generációs időben mérve tekintjük át az emberiség és a mezőgazdasági termelési módok történelmét, a kép igen meglepő. (Generációs időnek azt az átlagos életkort nevezzük, amikor az anyák első gyermeke megszületik. Ez a történelem folyamán helyenként és időszakonként változott és változik, az átlagos generációs idő 20-25 év.) read more →

A DE AGTC KIT Nyíregyházi Kutatóintézet

A DE AGTC KIT Nyíregyházi Kutatóintézetét 1927-ben alapította a Tiszántúli Mezőgazdasági Kamara Nyír­egyháza város segítségével azzal a céllal, hogy a Nyírség sajátos ökológiai és edafikus viszonyaihoz alkalmazkodó gazdálkodási módszereket dolgozzon ki és vizsgáljon. read more →

A méhek és a neonikotinoid alapú növényvédő szerek

Korábbi számunkban röviden már esett szó a neonikotinoid alapú növényvédő szerek méhekre gyakorolt hatásáról, azonban aktualitása miatt ezúttal szeretnénk részletesebben ismertetni a témát. read more →

Természetes eredetű vegyületekkel a gyomnövények ellen

A kemikáliáktól való tartózkodás miatt az élet minden területén megnőtt az érdeklődés a természetes eredetű anyagok, vegyületek iránt. E sorok írója környezetvédelmi megfontolásból 22 éve kutatja a magyarországi flórában azokat a növényfajokat, amelyek allelopátiás hatásuknál fogva gyomszabályozás céljára közvetlenül alkalmazhatók. read more →