A fenntartható fejlődés és a biogazdálkodás kapcsolata

A fenntartható fejlődés fogalma A fenntarthatóság vagy a fenntartható fejlődés ma már széles körben elterjedt fogalmak, melyeknek mind a hazai, mind a nemzetközi szakirodalomban számos egymásnak ellentmondó meghatározása létezik. Ezek főleg abban térnek el egymástól, hogy mit akarnak fenntartani. Ennek megfelelően a fenntarthatóság különböző koncepciói léteznek egymás mellett. read more →

Több mint egy család – sikeres, ígéretes vállalkozás

Már 1985-ben megpróbálkozott a háztájiban a bioval, dr. Berta Zoltán neve azóta összefonódik a biomozgalommal. Fűszertermékeik többször nyertek nagydíjat (Brüsszelben élelmiszeripari újítások kategóriában ezüst díj – 1999; D’Espelette francia fűszerpaprika lovagrend tagsága – 2002). Tevékenységéhez fűződik az idei regionális Bionap megszervezése fajszi helyszínnel. read more →

Ökológiai mintagazdaság gyenge homokon

Geredy gazdaság Ballószögön Geredy Péter Ballószögön, a Kiskunsági Homokhátságon 1994 óta folytat egyéni gazdálkodóként mezőgazdasági tevékenységet, majd 1999-től kezdődően ellenőrzött biogazdálkodást, sőt ez év tavaszáig, mint a Biokultúra Szövetség Bács-Kiskun megyei szaktanácsadója, aktív szerepet vállalt a biotermelés segítésében is. Kezdetben csak 50 hektáron ismerkedett az ökogazdálkodással, majd folyamatosan vonta be a területeket, bővítve a termelési vertikumot. Jelenleg.. read more →

Európában mindenfelé zöldút – nálunk visszaút?

Az ökológiai gazdálkodás helyzetének elemzése A Magyar Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága hortobágyi (az ökológiai gazdálkodással foglalkozó) kihelyezett ülésén 2009. április 24-én elhangzott előterjesztés szerkesztett változata. (Czeller Gábor akadályoztatása miatt előadta Roszík Péter.) Az ökológiai gazdálkodás az egyik leggyorsabban fejlődő gazdálkodási módszer a világon napjainkban. Gyors terjedését az magyarázza, hogy sokan – fogyasztók, termelők – környezetileg leginkább.. read more →

Ha a „főnökök” is biotermelők…

Pozitívan gondolkodni és egészségesen élni Czeller Gábor biogazdálkodó a Tolna megyei Tamásiban él, a Magyar Biokultúra Szövetség elnöke. A Gödöllői Agrártudományi Egyetemen diplomázott állattenyésztő szakon.1987-ben szerzett takarmány-gazdálkodási szakmérnöki, valamint 1994-ben biogazdálkodási szakmérnöki diplomát. 1984-ben a tamási állami gazdaságban kezdett dolgozni, egészen a rendszerváltásig kerületvezető volt. Mintegy 5000 hektár tartozott hozzá. Ezután magánvállalkozó lett 1992-ben, mivel azt.. read more →

A biogazdálkodás környezeti előnyei

Az EU-ban kötelezően alkalmazandó jogszabályok (a Tanács 834/2007/EK és a Bizottság 889/2008/EK rendeletei) írják elő, hogy milyen követelmények betartása esetén lehet a termék „bio” jelölésű. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztók és a termelők között kizárt a félreértés, és azt is, hogy jogszabálysértést követnek el mindazok, akik a jelölést nem az előírásoknak megfelelően és ellenőrzési.. read more →

A virágoskúti példa

A termőföldtől az asztalig Ifjabb Rózsa Péter virágoskúti gazdálkodó 1962-ben született. 1980-ban szerzett kertész szakmunkás bizonyítványt és érettségit Debrecen-Pallagon. Egy évig dolgozott érettségi után a tsz-ben. Az élete közben úgy alakult, hogy a gyakorlati munkában, a kertészetben ért el kiemelkedő eredményeket. 1981. december 3-án magángazdaságot alapított. Egyéni gazdálkodóból vállalkozó lett. 1993-ban a Zöldségtermelők Országos Szövetségének.. read more →

Ide mandula kívánkozik…

A felmenőim a Káli-medencében, a Balaton-felvidéki Szentbékkállán éltek – mondja Birkás Balázs. – Eredetileg vincellérek voltak, nem nemesek, nem földbirtokosok, csak amolyan módosabb gazdák, míglen néhány generációval ezelőtt elkezdték a gyerekeiket taníttatni. Nagyapám már egyetemi tanár, a pécsi egyetem rektora, apám pedig jogász, a néhai Teleki miniszterelnök munkatársa volt. De a család szentbékkállai kötődése mindvégig megmaradt,.. read more →

A gyakorlat teszi a mestert – A Hubai Kft. növényvédelmi tapasztalatai

 A Hubai Kft. növényvédelmi tapasztalatai Több száz éve nem ismerték még a kémiai módszereket a mezőgazdaságban. A parasztok évszázadok alatt olyan módszereket alkalmaztak, amelyektől egészséges volt a zöldség és a gyümölcs. Manapság a biogazdálkodók visszatérnek az évszázadokkal ezelőtt kitalált technikákhoz. Hubai Imre Csaba és családja biodinamikus gazdálkodást folytat Karcagon. – Ön és a felesége mindketten.. read more →

Bakonszegi finomságok

Magyarország dél-keleti részén a XV. században épült, ma 1000 lelkes község Bakonszeg, mely a korabeli feljegyzések szerint ősidők óta az Erdélyből téli időszakban délre vándorló juhok telelő helye volt. Az ország nagyságú szikes-mocsaras rétek, legelők növény- és állatvilága rendkívüli gazdagságával biztosította elődeink számára a juh és más kérődző állatok tartását, tenyésztését. read more →