Vezércikk

Megértő, partnerbarát működést!

A barátság nagy dolog! Jelzőt sem szabad hozzá kapcsolni, mit a szerelemhez, mert azonnal fosztóképzővé válik, mint a „szocialista” jelző volt a „realizmus”, a „morál”, a „humanista”, az „embertípus”, vagy „a demokrácia” szóösszetételekben. Ha valaki az egyébként elvárható módon működik – sajnos ma ez a kivétel a közéletben –, akkor gyorsan jelzőt akaszt tevékenysége megnevezéséhez, […]

Vezércikk

Folytatódik az ökológiai gazdálkodás támogatása

Hosszú várakozást követően végre megjelent az a pályázati felhívás módosítás, amely egy évvel meghosszabbítja a 2016. január 1-jével indult ökológiai támogatás lehetőségét. Mire lapszámunk T. Olvasóink kezébe kerül, addigra már letelt az a határidő (2020.12.20.), ameddig a Kincstárnál be lehetett jelenteni a folytatás szándékát; erre a határidőre korábbi ígértünknek megfelelően felhívtuk a figyelmet honlapunkon folyamatosan […]

Vezércikk

Zöld lámpa áll a biogazdálkodásnak

Nyilvánvaló, hogy így nem mehet tovább! A mai élet folyása, beleértve az iparszerű mezőgazdaságot is az erőforrásokat fenntarthatatlan módon kezeli, és ha tetszik, ha nem, ki kell mondani, hogy gyermekei, unokái életlehetőségeit veszi el miközben – kevés aberált gondolkodás módú érdekcsoportot leszámítva – nem ezt szeretné.

Vezércikk

Egy szokatlan Biokultúra újság margójára

A megszokottól eltérő tartalmú lapszámot tart a kezében a Tisztelt Olvasó. Míg más mezőgazdasági szaklapoknál bevett gyakorlat, hogy a növényvédőszer-, műtrágya- és gépforgalmazók hirdetései jelentős terjedelmet foglalnak el az újságból, addig nálunk ezek jellemzően minimális helyet foglalnak el. Most több okból is eltérünk ettől a gyakorlattól, amelyek közül néhányat kiemelek.

Vezércikk

Légy résen!

Régi cserkész köszöntéssel üdvözöljük kedves olvasóinkat: „Légy résen!”. Ennek az óvatosságnak bizonyára volt aktualitása a múltban is, mára azonban a romlott, eszement világban még fontosabb lett és sajnos a biotermék forgalmazás, előállítás területén is szükség van rá.

Vezércikk

A Biokultúra érzés

Sokakat foglalkoztat az a kérdés, hogy léteznek-e olyan láthatatlan, lelkeket összekötő kapcsok ismeretlenek, vagy alig ismerősök között egy összeverődött közösségben, amelyek eredménye, hogy jól érzik magunkat egymással, holott talán korábban nem is találkoztak. Ez ahhoz hasonlatos, mint amikor az ember első találkozás után úgy érzi, mintha „ezer éve” ismerné a másikat. Felemelő érzés, a jó Isten ajándéka, amelyet a magyar biósok – szent meggyőződésem szerint – megkaptak.

Vezércikk

Szép példa Őrvidékről

E sorok írója életének nagy részét Győr-Moson-Sopron megyében töltötte egyetemistaként, vezetőként, termelőként, agrár közéleti emberként és itt indult az élete a biogazdálkodás felé immár 30 éve.

Vezércikk

Haladás a szebb jövő felé

E sorok írója éppen harminc éve lépett a biogazdálkodás ösvényére. Akkor, amikor a „minél többet, bármi áron” gazdálkodási filozófia uralta a feje tetejére állított marxista-materialista-szocialista világot. Akkortájt Magyarországon becsléseink szerint egy-két ezer hektáron folyt ilyen-olyan – értsd: eltérő előírásokat érvényesítő – áru-előállító biotermesztés. Nem keveset kockáztatott és a köznevetség tárgya volt, aki erre adta a […]

Vezércikk

II. NÖDIK Magbörze – gondolati elemek

Gárdonyi Géza egyszer úgy fogalmazott: „A mag az élet. (…) minden növénynek más a természete. Mint az embernek. Meg kell vele ismerkednünk.” A Növényi Diverzitás Központ nem csak arra vállalkozott, hogy megismerje, hanem arra is, hogy megőrizze ezeket a változatos génállományokat.

Vezércikk

35 éves a Magyar Biokultúra Szövetség

1983 novemberében Magyarországon, Budapesten összegyűlt egy társaság, amelynek tagjai nem a „minél többet, bármi áron” szocialista nagyüzemi mezőgazdálkodás ideológiáját vallották, hanem a tiszta élelmiszer és a megőrzött környezet mellett tették le voksukat azzal is, hogy megalakították a Biokultúra Klubot. A „három T” időszakában (a fiatalok kedvéért: Támogatott, Tűrt, Tiltott) a tiltott és a tűrt határán […]

Vezércikk