A jó, a rossz és a csúf

Az elmúlt néhány évtizedben mi, a Dr. Bronner’s-nél a regeneratív mezőgazdaság tanulóivá váltunk, hogy nyersanyagainkat ökológiai és szociálisan fenntartható módon állítsuk elő, világszerte együttműködve a gazdálkodó közösségekkel. Olvass tovább

Az EFSA elhallgatja a kellemetlen igazságokat. Az új jelentése szerint az európai gyümölcsök és zöldségek 41%-a tartalmaz növényvédőszer-maradványokat. Az esetek több mint felében a fogyasztók egyszerre több növényvédőszer-maradéknak is kitettek. A szabályozók még mindig nem veszik figyelembe a „koktélhatásokat”, miközben a tudomány továbbra is figyelmeztet az ilyen kombinált expozíció nyilvánvaló kockázataira az emberi egészségre nézve. Olvass tovább

A tudatos fogyasztók vásárlási döntéseikkel kapcsolatban számos érvet felsorakoztatnak. Az alábbi összegzésben bemutatjuk azt a 15 legfontosabb magyarázatot, amely a tanúsított ökológiai élelmiszerek fogyasztása mellett foglal állást, szemben a konvencionális árukkal: Olvass tovább

A Heartland Health Research Alliance (HHRA) legfrissebb jelentése szerint több mint háromszorosára nőtt a várandós nők vizeletében lévő dikamba gyomirtó szer átlagos szintje 2017 óta, amikoris megkezdődött a dikamba-toleráns GMO-növények széles körű termesztése. Olvass tovább

Az Eurostat 2021-ben közzétett adatai szerint az EU tagállamaiban közel 333 000 tonna növényvédőszert értékesítenek évente, melyek nagy része végül, „célját” be nem teljesítve a természet körforgásában végzi útját, azaz a talajba, felszíni- és felszín alatti vizekbe mosódva, a légkörbe kerülve stb. Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy ekkora mennyiségű növényvédőszer kijuttatása nem veszélyezteti-e a bio minősítésű termékek növényvédőszer-maradék mentességét? Olvass tovább

A hagyományos földhasználati rendszerek intenzívvé alakítása a biológiai sokféleség csökkenésének egyik fő oka. Ezzel összefüggésben az ökológiai gazdálkodás nagy figyelmet kapott az utóbbi időben, mivel úgy vélik, hogy számos taxon számára biztosít kedvező körülményeket. Azonban megítélése az élőlények sokféleségének támogatásában nem egyértelmű. Olvass tovább

Japánban olyan, a tokiói székhelyű Sanatech Seed vállalat által CRISPR génszerkesztési eljárással előállított paradicsomot hoztak forgalomba, amely a normál paradicsomnál jóval nagyobb mennyiségű gamma-aminovajsavat (GABA) tartalmaz. Ezzel első alkalommal került CRISPR eljárással módosított élelmiszer a nyílt piacra. A vállalat azzal érvel, hogy a GABA ily módon történő bevitele csökkenti a vérnyomást és segíti az ellazulást. Olvass tovább

Egy kutatócsoportnak sikerült bebizonyítania, hogy az ökológiai gazdálkodás valóban kedvező a mézelő méhek számára, különösen a táplálékban szegény késő tavaszi időszakban. A kutatók hat év adatait elemezték, melyeket a háziméhek megfigyelésére szolgáló különleges rendszer szolgáltatott, ami Európában példátlan.

Olvass tovább

Bár a mezőgazdaságban a növényvédő szerek használata növekszik, vannak olyan gazdaságok, amelyek átálltak az ökológiai gyakorlatra és kerülik ezek használatát. Bizonytalan azonban, hogy az ökológiai gazdálkodásra való áttérés után a földterületekre évtizedekkel korábban kijuttatott kemikáliák továbbra is befolyásolhatják-e a talaj egészségi állapotát. Olvass tovább