Méhészet

Bemutatjuk a Simai Méhészetet

Simai Krisztián kisújszállási bioméhész három méze – hárs, akác, erdei mézharmat – arany minősítést szerzett az ország egyik legrangosabb versenyén, a gyulai Év Kiváló Magyar Méze megméretésén. Az alábbi interjúban […]

Méhészet

Méhészet és bioméz-termelés

Rohamosan változó világunkban egyre többször fordul elő az ismeretek/fogalmak félreértése, illetve azok különböző értelmezése. Sokszor hallhatjuk: a méhlegelők közül az akác, illetve az akácméz teljes mértékben bio, mivel… És itt […]

Méhészet

Elődeink nyomdokain

Tarlóvirág termesztése méhes közelében „A bölcs természet iránt nagyon hálásak lehetünk mi méhészek. Eltekintve a nagy haszontól, a tarlóvirág mégis olyan gyom, amelyre egy földmívelő sem haragszik – mert a […]

Méhészet

Oxálsav a gyakorlatban

Az alábbi cikk a MÉHÉSZET-ben jelent meg. A lap felelős szerkesztője, valamint a cikk szerzője Németh Zoltán, nemesgörzsönyi bioméhész partnerünk szíves hozzájárulásával lapunkban is közöljük. Miért? Mivel a bioméhészetben (is) […]

Méhészet

Mit tehetünk a méhekért?

Egyre szélesebb körben ismert az a tény, hogy világszinten pusztulnak a méhek. Ahogy az is kezd nyilvánvalóvá válni a közvélemény számára, hogy ennek rendkívül jelentős kockázata van a teljes élelmiszerláncra. […]

Méhészet

Új módszer a varroa atka csapdázására

Maga a csapda nem nagyobb, mint egy sörösüveg kupakja, vastagsága kb. 5 mm. 2,5 mm-es lyukbőségű fémrosta hálóból, 25 × 30 mm-es méretben, két szélén 2,5 mm-re merőlegesen begörbítve, két példányban készült. Az egyik tetején, […]

Méhészet