Várni, de mire?!

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) nemrég a nyilvánosság elé terjesztette jövőbeni terveit a génmódosított élelmiszerek jelölésére vonatkozóan. A tervezett logó élénk színű és vidám, ám egyáltalán nincs feltüntetve rajta, hogy ’GMO’. tovább →

Vád a Monsanto ellen

A világ legelterjedtebb gyomirtó szerét a Monsanto vállalat 1974-ben Roundup néven hozta forgalomba, mint technológiai áttörést, azt hirdetve, hogy a termék majdnem minden gyomot kiírt, anélkül, hogy ártalmas lenne az emberekre, vagy a környezetre. A Roundup termékeket mára már 130 országban regisztrálták és több mint 100 szántóföldi növény esetében engedélyezték. tovább →

Áttörés az új génmódosítási technikák európai uniós megítélésében

2018. július 25-én jelent meg az Európai Unió Bíróságának határozata, amely szerint a GMO-k engedélyezésére vonatkozó uniós jogszabályok hatálya alá tartoznak a génmódosítás utóbbi időben megjelent újabb technikái. tovább →

Zöld út újabb hat GMO-nak

Az Európai Bizottság nem tétlenkedett az év végi ünnepek időszakában sem: hat újabb genetikailag módosított élelmiszer és takarmány engedélyt adott ki, közöttük olyan szójára is, amely három különböző totális gyomirtó szerrel szemben is ellenáll. tovább →

Hátsó ajtó az új génmódosított szervezeteknek?

Az Európai Bíróság 2018 januárjában jelzést adott arra vonatkozóan, hogy miként fog tekinteni egyes új génmódosítási technológiákkal előállított élelmiszereket és haszonnövényeket. tovább →

Az IFOAM arra hívta fel a döntéshozókat, hogy GMO-kat eredményező módszerként szabályozzák az új génmódosítási technikákat

BONN és BRÜSSZEL 2017. november 12.-én az IFOAM (International Federation of Organic Agricultural Movements, Ökológiai Mezőgazdasági Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége) közgyűlése New Delhiben, Indiában egységes álláspontot fogadott el arról, hogy sem az ökológiai gazdálkodásban, sem pedig a bio élelmiszerekben nincs helyük azoknak a GMO-knak, melyeket az új génmódosítási technikák felhasználásával állítottak elő. tovább →

A génmódosított növények nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket

A génmódosított növényekkel kapcsolatos vita sokáig főleg csak arról szólt, hogy ezek fogyasztása nem biztonságos, de ezt mindeddig nem sikerült egyértelműen bizonyítani. Egy nemrég végzett átfogó vizsgálat során azonban kiderült, hogy a vita során elkerülte a figyelmet egy sokkal jelentősebb probléma, miszerint a génmódosítás Kanadában és az Egyesült Államokban nem gyorsította fel a hozamok növekedését.. tovább →

Az EU tagállamok továbbra is elutasítják a GM növények termesztését

Két GM növény termesztésére és egy GM növény engedély megújításra vonatkozó kérelemre is nemmel szavaztak (idén már másodszor) az Európai Unió tagállamai a 2017. március 17-én, Brüsszelben tartott egyeztetésen. tovább →

A Magyar Biokultúra Szövetség álláspontja a GM-növényekről

Dr. Roszík Péter 2017. május 18-án Budapesten a III. Parlamenti Nyílt napok a géntechnológiai úton módosított szervezetekről – a GMO-Kerekasztal 30. ülésén elhangzott előadása tovább →

A génmódosított növények jelentősen megnövelik a növényvédő szerek alkalmazását

A Virginiai Egyetem közgazdászának, Federico Cilibertonak nemrég napvilágot látott új tanulmánya szerint a génmódosított (GM) növények széleskörű elterjedése csökkentette a rovarölő szerek alkalmazását, ugyanakkor jelentősen megnövelte a gyomirtó szerek használatát, ennek következtében a gyomok egyre inkább ellenállóvá válnak. tovább →