Az ökozöldségek fogyasztása csökkenti a preeklampsia kockázatát

A preeklampsia az anyai és magzati megbetegedések és halálozás egyik vezető oka világszerte, ami a terhességek 2-8%-át érinti. (Megjegyzés: a preeklampsia terhességgel összefüggő veszélyes betegség, amely során a magas vérnyomás mellett fehérjevizelés alakul ki. Súlyos szövődményeket okozhat, ami miatt a várandósság alatt az anyára és a magzatra nézve is halálos veszélyt jelenthet.) read more →

Újabb érv a bio mellett: a glifozát használatának veszélyei

A Massachusetts-i Technológiai Intézet (Massachusetts Institute of Technology – MIT) egyik kutató munkatársa, Stephanie Seneff számos, többek között az Alzheimer-kórral, az autizmussal és a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos, széles körben publikált cikk szerzője. A közelmúltban rendkívül figyelemfelkeltő kijelentést tett az autizmussal kapcsolatban egy Massachusetts államban tartott szakmai fórumon. Állítása szerint a jelenlegi ütemmel számolva.. read more →

Hogyan kerüljük el a GMO élelmiszereket?

Egyre több ember számára fontos, hogy természetes módon őrizze meg, vagy állítsa helyre egészségét és ezzel együtt a fogyasztók próbálják elkerülni a génmódosított élelmiszereket. Az ökológiai jelölés nem mindenkinek elegendő és sajnos néhány laboratóriumi vizsgálat kimutatta, hogy néha az ökológiai jelöléssel ellátott élelmiszerek is szennyeződhetnek génmódosított szervezetekkel. (Cikkünk egy USA helyzetét elemző írás alapján készült… read more →

Egy új EU jelentés felfedi az antibiotikumok túlzott mértékű használatának és az ember betegségekkel szembeni ellenálló képességének kapcsolatát

Egy új EU-s jelentés most először mutat rá arra, hogy a 26 európai országban az antibiotikum felhasználás ⅔ része a gazdasági állatok számlájára írható. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság, az Európai Gyógyszerügynökség és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ közös jelentésében megállapították, hogy azokban az országokban, ahol az állatok kezelésére bizonyos antibiotikumokból többet használnak, ott egyes.. read more →

A mezőgazdaságnak változnia kell

A napjainkban elterjedt mezőgazdasági termelési modell nem alkalmas a 21. századi élelmezésbiztonsági kihívások megoldására – jelentette ki egy nemzetközi fórumon José Graziano da Silva, a FAO igazgatója 2015. február 20-án Párizsban. read more →

Nemzetközi projekt keretében vizsgálják a mezőgazdasági területek biodiverzitását

Mi a biodiverzitás? A biodiverzitás, más néven biológiai sokféleség az élet megjelenési formáinak gazdagságát, sokféleségét jelenti. A biodiverzitás magában foglalja az élet összes megjelenési formáját, legyen szó növényekről, állatokról, gombákról vagy mikroorganizmusokról, illetve megjelenik a biológiai szerveződés minden szintjén akár egyed alatti, akár egyed feletti is az. A biodiverzitást tehát többféle módon és szinten értelmezhetjük:.. read more →

Jelentős tanulmány támasztja alá az ökológiai gazdálkodás előnyeit

A maga nemében legnagyobb tanulmány azt igazolja, hogy az ökológiai élelmiszerek és növényi termékek számos előnnyel rendelkeznek a szokványos megfelelőikkel szemben, többek között magasabb az antioxidáns tartalmuk és kevesebb, illetve ritkábban található bennük vegyszer maradvány. read more →

A bioélelmiszerek szerepe az egészségesebb táplálkozásban

A bioélelmiszerek szerepét az egészségesebb táplálkozásban akkor tudjuk helyesen és kellő szakmaisággal, valamint napjaink korszerű szemléletmódjával értékelni, ha a kérdéskört elhelyezzük a primer prevenció és a funkcionális élelmiszerek fogalomkörére. read more →

Az ökológiai és a szokványos gazdálkodás hatása az élelmiszerek és takarmányok mikotoxin szintjére

A mikotoxinokat (gombatoxinokat) a szántóföldi növényeinket megfertőző és azokon élő gomba­fajok termelik. A takarmányban lévő mikotoxinok megjelenhetnek a tejben, a tojásban és más állati termékekben is. A kérdés az, hogy léteznek-e olyan, a gombás megbetegedésekre való hajlamot és a mikotoxin termelést fokozó tényezők, amelyek jellemzőek az ökológiai és/vagy a szokványos gazdálkodási rendszerekre. (Fotó: Fusarium fertőzés tüneteit.. read more →

GM növények, ökológiai mezőgazdaság és nemesítés a fenntarthatóságért

A génmódosított növények mezőgazdasági felhasználásával kapcsolatos viták többnyire az élelmiszer-biztonság és a genetikai szennyeződés körül forogtak. A GM növények termesztésének célja legtöbbször a betegségek, rovarkártevők és gyomok okozta terméskiesés problémájának ellensúlyozása, azonban a kutatók bebizonyították, hogy a jelenleg használt génmódosított növények nem nyújtanak biztos megoldást, ugyanis ezek olyan erőteljes szelekciós nyomást gyakorolnak, hogy a kártevők.. read more →