Bussay Dóra két szenvedélyes hivatását harmóniában ötvözi. Az édesapja örökségét továbbvivő lány a szőlőtermesztést és a borkészítést ökológiai elvek szerint műveli, boraiban saját stílusát tükrözve. Olvass tovább
A fenntarthatóság egy olyan gondolkodásmód, amely egyre inkább meghatározza az emberek mindennapi életét nemcsak környezet- és egészségtudatosság oldalról, hanem társadalmi és gazdasági szempontokat is figyelembe véve. A gasztronómia is folyamatos átalakulásban van, egyrészt a COVID-19 hatására, másrészt a fenntarthatósági szempontok előtérbe helyezése révén. Sokkal fontosabbá válik a gyakorlat, hogy honnan történik az alapanyag beszerzése, a hozzávalók, milyen termesztési, tenyésztési, élelmiszerkészítési eljárások történnek, a termelés összhangba igyekszik kerülni a természet ciklusaival, egyre nagyobb figyelmet kap a helyi biológiai sokféleség, a természetes termelés és a helyi hagyományok, így a borkészítési gyakorlatnak is meg kell felelnie a fenntarthatósági szempontoknak.
Minden bizonnyal a szőlőtermesztési vállalkozását ökológiai keretek között most indító, vagy arra áttérő gazdálkodó egyik legnagyobb fejtörést okozó kérdése, hogyan védi meg az ültetvényét a szőlőre leselkedő legsúlyosabb gombás betegségektől és állati kártevőktől? A már meglévő, esetleg tervezett ültevénye alkalmas-e egyáltalán ökológiai gazdálkodásra és a bio szőlő termesztése során alkalmazható engedélyezett növényvédőszerek, egyéb anyagok kínálnak-e megfelelő megoldást szőlője megvédésére. Megannyi nehéz kérdés, – mégis milyen segítséget nyújthatunk ezek megválaszolásában? Jelen írás nem technológiai ajánlat az egyes növényvédelmi problémák elhárítására, mint inkább sorvezető, mely az egészséges termés elérése, a károk mérséklése felé kalauzolhat minket. Olvass tovább
Kedves meghívásnak tehettünk eleget a közelmúltban a Tarcalon lévő Gróf Degenfeld Szőlőbirtok jóvoltából. A látogatás kiváló lehetőséget teremtett, hogy házigazdáink beszámoljanak a 2023-ban elért kimagasló hazai és nemzetközi sikereikről, elsősorban a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon aranyérmet kapott Furmintból készült 2019-es évjáratú Organic Extra Brut pezsgőjükről, amely organikus kategóriában a magyar borok között szintén a legjobb helyezést érte el. Olvass tovább
Nagy Roland az imrehegyi hegyközségben egyre nagyobb piacot nyer gyümölcsével. A különösen gondos növényvédelmet igénylő kertészeti kultúrák közt is jellemzően sok gondoskodást, hatékony készítményeket igénylő szőlő egyelőre viszonylag ritkán szerepel a bio-növénytermesztés hírei között. Kevés a tapasztalat és sok a kihívás, sokat számítanak a termőhelyi adottságok és persze az adott év időjárása, a talajadottságok és a környező kultúrák hatása. Ám a keceli kistérségben található Imrehegy mellett bioszőlőt is termesztő Nagy Roland úgy véli, a döntő a gazda körültekintő, megelőző jellegű és elszánt hozzáállása, tapasztalata és bátorsága. Olvass tovább
Amikor bort kóstolunk, akkor egyre gyakrabban hangzik el az organikus, vagy az ökológiai szó, vásárláskor pedig többször találkozhatunk a borok neve előtt a bio megjelöléssel. Legtöbben úgy gondolják, hogy ezek a borok drágák és gyakorlatilag annyiban különböznek a hagyományos társaiktól, hogy nem permetezték a szőlőt. Érdemes azonban szakmai szemmel is utánajárni a témának, mert egyik állítás sem fedi a valóságot.
A natúr borkészítési filozófia napjainkra mozgalommá növekedett, számos országban készítőkre és fogyasztóközönségre talált. Filozófiájuk szerint még soha nem használt a borkészítő társadalom ennyi növényvédőszert a szőlőben, ennyi borászati segédanyagot és tartósítószert, mint napjainkban, ami rendkívül káros mind az élővilág, mind a növényvilágra és nem fenntartható gazdálkodások. Vissza kell térni a gyökerekhez, a régmúlt idők borászati gyakorlatához, ahol a borkészítés művészet és lelke van az így készített boroknak, a termőhely szelleme ötvöződik a borász művészi világával.
Az alábbi cikket a BioPorta füzetek sorozatából vettük át, melynek 8. részében (2011) Szásziné H. Henrietta mutatja be gazdaságukat és az ökológiai szőlőművelés során szerzett tapasztalataikat.
A Tokaj nevet az egész világon a borral azonosítják, világörökségi címet visel, amelyet az ezzel együtt járó szőlőtermelési, borászati, de emellett az épített, tárgyi és szellemi örökségértékek meglétéért és megőrzéséért kapta.
Elérhetőség
CÍM: 1112 Budapest, Oroszvég lejtő 16.
LEVELEZÉSI CÍM: 1535 Budapest, Pf. 800
TEL: +36 (1) 336-1166
E-MAIL: info@biokontroll.hu
Kövessen minket Facebookon
Telefonos ügyfélfogadás:
H-P: 10-14 óra között
Telefonszám: +36 (1) 336-1166
Kérjük Tisztelt Partnereinket, hogy akár általános, akár konkrét kérdésben írott elektronikus leveleiket minden esetben az alábbi címre küldjék: info@biokontroll.hu