Szőlő, bor

Natúrbor készítés QVEVRI technológiával

A natúr borkészítési filozófia napjainkra mozgalommá növekedett, számos országban készítőkre és fogyasztóközönségre talált. Filozófiájuk szerint még soha nem használt a borkészítő társadalom ennyi növényvédőszert a szőlőben, ennyi borászati segédanyagot és […]

Szőlő, bor

Bioszőlő-művelés

Az alábbi cikket a BioPorta füzetek sorozatából vettük át, melynek 8. részében (2011) Szásziné H. Henrietta mutatja be gazdaságukat és az ökológiai szőlőművelés során szerzett tapasztalataikat.

Szőlő, bor

Újdonság a szőlőhajtásból, szőlőfürt és virágból, éretlen bogyóból készült magyar szőlőkrém (Pesto)

Dr. Csizmadia Darab József (1918-2013), a rezisztens szőlők nemesítőjének emlékére Olaszországban a mozsárban összetört, összezúzott, sajttal, fenyőmaggal, finomra aprított és ízesítő növények, pl. a bazsalikom őrlésével készítenek Pestot, ami olaszul […]

Szőlő, bor

Bioszőlőt művelünk

15 hektáron gazdálkodunk a Balaton-felvidéki Szent­györgy-hegyen, Szigligeten. Családi vállalkozás a miénk, nincs növényvédős és nincs kereskedelmi igazgató, mindenért nekünk kell vállalni a felelősséget és ez igazi kihívás. Biogazdálkodásba és egyáltalán […]

Szőlő, bor

A szőlő és a bor szerepe a táplálkozásban

A publikációm célja felhívni a fogyasztók, elsősorban a hazai lakosság figyelmét a szőlő gyümölcskénti fogyasztásának előterébe helyezésére, az abból készített termékek, a must és a bor felhasználásának jelentőségére, továbbá mindhárom […]

Szőlő, bor

Malatinszky

Egy nap a bioborásznál 2016-ban a Genuss Magazin a Malatinszky borászatnak ítélte az első helyet a legjobb ökológiai borászat kategóriában. (A szerkesztő megjegyzése)

Szőlő, bor