Egészség a SPAR polcairól

A SPAR Natur*pur biotermékcsalád 2006-ban jelent meg a SPAR Magyarország Kft. üzleteiben és akárcsak egyéb különleges táplálkozási igényű árucikkek, mint pl. a Free from gluténmentes termékcsalád, azóta is gazdagítja a SPAR kínálatát. read more →

Biozöldségek feldolgozása a CGC Hungary Kft.-nél

A CGC Hungary Kft. Magyarország egyik legnagyobb zöldségkonzerv gyártója, amely 2011 óta foglalkozik biozöldségek feldolgozásával a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. tanúsításával. read more →

Először a repülés vonzotta – ma sikeres biogazdálkodó

Hámori András biogazdálkodó Budapesten született, a Nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskolán szerzett mezőgazdasági repülőgépvezetői és gépészmérnöki diplomát. Húsz évig repült, később az MVH-nál dolgozott mezőgazdasági ellenőrzési osztályvezetőként, onnan kilépett, mondván, hogy úgyis nyugdíjba megy és a vállalkozásában fog dolgozni. Jelenleg megemelték a nyugdíj korhatárt, így a nyugdíjas évek távolodnak. Végleg a biotermelés mellett kötelezte el magát, a családban.. read more →

Egészségmegőrző speciális termékek

Muszáj, hogy igényesek maradjanak! Kevés magyarországi cég gyárt különleges betegségekben szenvedőknek élelmiszer alapanyagokat. A kaposszekcsői Gluténmentes Bt. ezek közé tartozik. A vállalkozás 1988-ban indult egy gluténmentes kenyérpor és süteménypor lisztkeverékkel, majd 1993-tól kezdtek el száraztésztát gyártani. (Fotó: Tóth Zoltán, a Gluténmentes Bt. egyik tulajdonosa) read more →

Nem élet az élet tehenek nélkül

Hosszú és kanyargós dűlőút vezet ki a Méhesi Biogazdaság tanyájára, a Baranya megyei Mozsgó szőlőhegyén. Hosszú és kalandos volt az az út is, amíg ezt a gyönyörű tehenészetet és sajtüzemet felépítette Méhesi-Melis Zoltán és felesége, Csilla. read more →

Csak vegyszer- és adalékanyagmentes termékeket gyárt

Hernádnémetiben él Gecs Géza és családja. A 2003-ban elkészült üzem bejegyzett neve Tönkölybúza-fehérje üzem, csak családtagok dolgoznak benne. Gecs Géza munkája példázza, hogy a kisebb üzemnek is van jövője, még gazdasági válságok esetén is. read more →

Magánfőzésű bio pálinka készítése, értékesítése

Pálinkának csak a 110/2008/EK rendelet II. számú mellékletének 9. számú kategóriája szerinti eljárással készített olyan gyümölcspárlat nevezhető, amelyet Magyarországon termett gyümölcsből – ideértve a gyümölcsvelőt is – készítettek, illetve amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték. Sűrítményből, aszalványból, szárítmányból készült termék nem nevezhető pálinkának. read more →

Kalandozás az ízek világában

Balatoni József élelmiszermérnök pályája a Pick húsipari vállalatnál kezdődött. Ott főtechnológus, szalámi­mester gyakornok, főművezető volt. Egykori tanítómesterére, Hárs Ferenc szalámimesterre szeretettel emlékszik vissza. Amikor Hárs úr nyugdíjba ment, akkor az új gyár elkészültekor 1976-ban ő lett a szalámi mester. A Pick szalámigyárnál 42 évet dolgozott, majd a nyugdíjba menetele után sem hagyta abba a munkát… read more →

Kecsketartás, sajtkészítés szívvel-lélekkel

A Baranya megyei Gyűrűfű az 1970-es évektől kezdve elnéptelenedett. Az 1990-es években újratelepült a község, jelenleg 12 család él ott. Köztük van Kulcsár András és Szalóki Zsuzsa, akik az értelmiségi létet cserélték fel a biogazdálkodásra, biotermékek készítésére. read more →

A tönkölytől a napraforgóig

Christine Menzel ismert szendrői (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) biogazdálkodó minimális akcentussal beszél magyarul. Hamburgban született, itt végezte el a közgazdasági egyetemet és Magyarországról, a társadalmi változásokról írta a diplomamunkáját. Önszorgalomból tanult meg magyarul, nem is volt nyelvtanára. Elsajátította a nyelvtant és rögtön a szépirodalommal kezdett foglalkozni, olvasni. (Fotó: Christine Menzel (elöl, középen) és munkatársai) read more →