A vidék felemelkedéséért és a fenntartható agrárjövő érdekében meghirdetett Nemzeti Vidékstratégiai Koncepció keretében került megfogalmazásra az „Ökológiai gazdálkodási program”. E nemzeti stratégiai program támogatása érdekében dr. Murányi Attila, az MTA doktora megszervezte a „Hasznos Mikroorganizmusok” témakörben megrendezett szemináriumot. (A felvételen Solveig Retzlaff, a szeminárium előadója.) Olvass tovább

A hazai ökológiai gazdálkodásban a kertészeti termékek részaránya jelentősen elmarad a szántóföldi növényekétől. A nagy piaci kereslet és a megtermelt kis árumennyiség miatt az ökológiai zöldségek, gyümölcsök és a belőlük készített termékek jelentősen drágábbak, mint a konvencionális termelésben előállított hasonló termékek. A drágaságot és áruhiányt részben az okozza, hogy termelésük többnyire csak nagyobb kézimunka ráfordítással oldható meg. Az ökológiai gazdálkodás alap-feltételrendszere, rendeletei pontosan meghatározzák a termelés során felhasználható anyagokat és eljárásokat. Olvass tovább

A zöldségnövények betegségeire vonatkoztatott prognózis során is figyelembe kell vennünk, hogy az csak akkor lehet pontos, ha meghatározott betegségre, növényállományra, adott területre és időtartamra szól.

Olvass tovább

A komposztkészítés hazánkban régi technológiák alapján a forgatásos eljáráshoz kötődik. Ez nagyban növeli a technológia élőmunka és gépi munka költségét. Az előbbiek miatt dolgoztuk ki a forgatás nélküli eljárást, mely úgy a nagyüzemi, mint a kisüzemi keretek között eredményesen megvalósítható. Olvass tovább

Jó rezisztenciával bíró, korai, bőtermő

A tudományosan megalapozott hazai burgonyanemesítés kezdete az 1920-as években indult, amikor Teichmann Vilmos Tornyos­pálcán bekapcsolódott a burgonyanemesítésbe, amelyet később Kisvárdán eredményesen folytatott. Teichmann után Keszt­helyen és Nyíregyházán, majd magánalapon újra Kisvárdán nemesítik. A széleskörű betegség-ellenállóság – kiemelten a vírusos leromlással szemben – javítása jelenleg is a nemesítés legfontosabb feladata és az eredményes burgonya­­termesztés egyik legfontosabb kritikus eleme Magyarországon.

Olvass tovább

Nyíregyházán, egy hektáron termesztettem ezt az új fajtát középkötött 1,2%-os humusztartalmú, 18 aranykoronás területen, amelyet 2 évvel korábban istállótrágyáztunk (20 t/ha). Előveteménye tönkölybúza volt, ami 3,5 t/ha termést adott. A szalmáját betárcsáztuk, ősszel felszántottuk. Tavasszal újra kellett szántani, mert a talaj túlságosan letömörödött. Kombinátorozás után 70×30 cm-re ültettünk. Olvass tovább