Vezércikk

Kihirdetésre került a Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért (2022-2027)

Az agrárminiszter aláírta a Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért dokumentumot és a Kormány már elérhetővé is tette hivatalos honlapján. A Magyar Biokultúra Szövetség az előző Cselekvési Tervhez (2014-2021) hasonlóan most is letett egy vitaindító anyagot a miniszter asztalára 2021 tavaszán, amelyet az EU Ökológiai Cselekvési Tervének megjelenése után 2021 áprilisában kicsit még átírt, […]

Vezércikk

Az új bio rendelet fanyar köszöntése

2022. január 1-jétől merőben új jogszabályi környezetben lehet biogazdálkodni az Európai Közösségben; a szakmai változásokról részletekbe menő tájékoztatást nyújtunk, illetve nyújtottunk a Biokultúra újságban és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. hivatalos közleményeiben.

Vezércikk

A Biokontroll 25 éves megalapításának hétköznapjai

Ma, amikor ünnepelünk és emlékezünk a Biokontroll Hungária Közhasznú Társaság (ma Nonprofit Kft.) 25 évvel ezelőtti, 1996. április 15-i megalapítására – igen fontos, hogy röviden áttekintsük a magyar ökológiai gazdálkodás (és talán az egész hazai mezőgazdaság) számára történelmi időszak akkori legfontosabb napi eseményeit és kiemelkedő eredményeit.

Vezércikk

Egyetlen megoldás a mezőgazdaságban a modern biogazdálkodás, az egészséges táplálkozásban pedig a biotermék-fogyasztás

Sokak szerint a Föld sorsa az ember szempontjából már megpecsételődött: bár az élet maga túléli a bekövetkező változásokat, az emberi faj azonban valószínűleg nem. Ezt nem akarjuk hinni, bízunk abban, hogy utódaink megkapják az élet lehetőségét, ahogyan mi is megkaptuk azt őseinktől generációkon keresztül a Teremtéstől mostanáig.

Vezércikk

Negyed század a biogazdálkodás szolgálatában

1995. március 9-én Magyarország felkerült az Unió biogazdálkodásban egyenértékű rendszert működtető harmadik országok (első) illusztris listájára Svájc, Izrael, Argentína és Ausztrália társaságában. A szakmai előírások egyenértékűségét a Biokultúra Egyesület magán előírásrendszere, az ellenőrzés hatékonyságát és a tanúsítvány elfogadását a Biokultúra ellenőrzési-tanúsítási rendszere biztosította. Egy több napos EU bizottsági helyszíni ellenőrzés egyetlen jelzést tett rendszerünkkel kapcsolatosan: […]

Biogazdálkodás, Vezércikk

Megértő, partnerbarát működést!

A barátság nagy dolog! Jelzőt sem szabad hozzá kapcsolni, mit a szerelemhez, mert azonnal fosztóképzővé válik, mint a „szocialista” jelző volt a „realizmus”, a „morál”, a „humanista”, az „embertípus”, vagy „a demokrácia” szóösszetételekben. Ha valaki az egyébként elvárható módon működik – sajnos ma ez a kivétel a közéletben –, akkor gyorsan jelzőt akaszt tevékenysége megnevezéséhez, […]

Vezércikk

Folytatódik az ökológiai gazdálkodás támogatása

Hosszú várakozást követően végre megjelent az a pályázati felhívás módosítás, amely egy évvel meghosszabbítja a 2016. január 1-jével indult ökológiai támogatás lehetőségét. Mire lapszámunk T. Olvasóink kezébe kerül, addigra már letelt az a határidő (2020.12.20.), ameddig a Kincstárnál be lehetett jelenteni a folytatás szándékát; erre a határidőre korábbi ígértünknek megfelelően felhívtuk a figyelmet honlapunkon folyamatosan […]

Vezércikk

Zöld lámpa áll a biogazdálkodásnak

Nyilvánvaló, hogy így nem mehet tovább! A mai élet folyása, beleértve az iparszerű mezőgazdaságot is az erőforrásokat fenntarthatatlan módon kezeli, és ha tetszik, ha nem, ki kell mondani, hogy gyermekei, unokái életlehetőségeit veszi el miközben – kevés aberált gondolkodás módú érdekcsoportot leszámítva – nem ezt szeretné.

Vezércikk

Egy szokatlan Biokultúra újság margójára

A megszokottól eltérő tartalmú lapszámot tart a kezében a Tisztelt Olvasó. Míg más mezőgazdasági szaklapoknál bevett gyakorlat, hogy a növényvédőszer-, műtrágya- és gépforgalmazók hirdetései jelentős terjedelmet foglalnak el az újságból, addig nálunk ezek jellemzően minimális helyet foglalnak el. Most több okból is eltérünk ettől a gyakorlattól, amelyek közül néhányat kiemelek.

Vezércikk

Légy résen!

Régi cserkész köszöntéssel üdvözöljük kedves olvasóinkat: „Légy résen!”. Ennek az óvatosságnak bizonyára volt aktualitása a múltban is, mára azonban a romlott, eszement világban még fontosabb lett és sajnos a biotermék forgalmazás, előállítás területén is szükség van rá.

Vezércikk