Vezércikk

A Biokontroll 25 éves megalapításának hétköznapjai

Ma, amikor ünnepelünk és emlékezünk a Biokontroll Hungária Közhasznú Társaság (ma Nonprofit Kft.) 25 évvel ezelőtti, 1996. április 15-i megalapítására – igen fontos, hogy röviden áttekintsük a magyar ökológiai gazdálkodás (és talán az egész hazai mezőgazdaság) számára történelmi időszak akkori legfontosabb napi eseményeit és kiemelkedő eredményeit.

Vezércikk

Egyetlen megoldás a mezőgazdaságban a modern biogazdálkodás, az egészséges táplálkozásban pedig a biotermék-fogyasztás

Sokak szerint a Föld sorsa az ember szempontjából már megpecsételődött: bár az élet maga túléli a bekövetkező változásokat, az emberi faj azonban valószínűleg nem. Ezt nem akarjuk hinni, bízunk abban, hogy utódaink megkapják az élet lehetőségét, ahogyan mi is megkaptuk azt őseinktől generációkon keresztül a Teremtéstől mostanáig.

Vezércikk

Negyed század a biogazdálkodás szolgálatában

1995. március 9-én Magyarország felkerült az Unió biogazdálkodásban egyenértékű rendszert működtető harmadik országok (első) illusztris listájára Svájc, Izrael, Argentína és Ausztrália társaságában. A szakmai előírások egyenértékűségét a Biokultúra Egyesület magán előírásrendszere, az ellenőrzés hatékonyságát és a tanúsítvány elfogadását a Biokultúra ellenőrzési-tanúsítási rendszere biztosította. Egy több napos EU bizottsági helyszíni ellenőrzés egyetlen jelzést tett rendszerünkkel kapcsolatosan: […]

Biogazdálkodás, Vezércikk

Megértő, partnerbarát működést!

A barátság nagy dolog! Jelzőt sem szabad hozzá kapcsolni, mit a szerelemhez, mert azonnal fosztóképzővé válik, mint a „szocialista” jelző volt a „realizmus”, a „morál”, a „humanista”, az „embertípus”, vagy „a demokrácia” szóösszetételekben. Ha valaki az egyébként elvárható módon működik – sajnos ma ez a kivétel a közéletben –, akkor gyorsan jelzőt akaszt tevékenysége megnevezéséhez, […]

Vezércikk

Folytatódik az ökológiai gazdálkodás támogatása

Hosszú várakozást követően végre megjelent az a pályázati felhívás módosítás, amely egy évvel meghosszabbítja a 2016. január 1-jével indult ökológiai támogatás lehetőségét. Mire lapszámunk T. Olvasóink kezébe kerül, addigra már letelt az a határidő (2020.12.20.), ameddig a Kincstárnál be lehetett jelenteni a folytatás szándékát; erre a határidőre korábbi ígértünknek megfelelően felhívtuk a figyelmet honlapunkon folyamatosan […]

Vezércikk

Zöld lámpa áll a biogazdálkodásnak

Nyilvánvaló, hogy így nem mehet tovább! A mai élet folyása, beleértve az iparszerű mezőgazdaságot is az erőforrásokat fenntarthatatlan módon kezeli, és ha tetszik, ha nem, ki kell mondani, hogy gyermekei, unokái életlehetőségeit veszi el miközben – kevés aberált gondolkodás módú érdekcsoportot leszámítva – nem ezt szeretné.

Vezércikk

Egy szokatlan Biokultúra újság margójára

A megszokottól eltérő tartalmú lapszámot tart a kezében a Tisztelt Olvasó. Míg más mezőgazdasági szaklapoknál bevett gyakorlat, hogy a növényvédőszer-, műtrágya- és gépforgalmazók hirdetései jelentős terjedelmet foglalnak el az újságból, addig nálunk ezek jellemzően minimális helyet foglalnak el. Most több okból is eltérünk ettől a gyakorlattól, amelyek közül néhányat kiemelek.

Vezércikk

Légy résen!

Régi cserkész köszöntéssel üdvözöljük kedves olvasóinkat: „Légy résen!”. Ennek az óvatosságnak bizonyára volt aktualitása a múltban is, mára azonban a romlott, eszement világban még fontosabb lett és sajnos a biotermék forgalmazás, előállítás területén is szükség van rá.

Vezércikk

A Biokultúra érzés

Sokakat foglalkoztat az a kérdés, hogy léteznek-e olyan láthatatlan, lelkeket összekötő kapcsok ismeretlenek, vagy alig ismerősök között egy összeverődött közösségben, amelyek eredménye, hogy jól érzik magunkat egymással, holott talán korábban nem is találkoztak. Ez ahhoz hasonlatos, mint amikor az ember első találkozás után úgy érzi, mintha „ezer éve” ismerné a másikat. Felemelő érzés, a jó Isten ajándéka, amelyet a magyar biósok – szent meggyőződésem szerint – megkaptak.

Vezércikk

Szép példa Őrvidékről

E sorok írója életének nagy részét Győr-Moson-Sopron megyében töltötte egyetemistaként, vezetőként, termelőként, agrár közéleti emberként és itt indult az élete a biogazdálkodás felé immár 30 éve.

Vezércikk