Tag Archive for: biobor

Egyértelműen javult a bio bor minősége!

Idén április 10-én tartottuk meg a XI. Országos bio borversenyre beküldött minták bírálatát. A valóságban ez azonban már a 21. országos megmérettetés volt, hiszen a már megszűnt Magyar Borok Házában is sor került tíz országos szemlére. Olvass tovább

2017. augusztus 25-én Magyarországon elsőként került megrendezésre a Kárpát-Medencei Biobor est a gyöngyös­patai Művelődési házban, melynek célja az volt, hogy a szőlészek, borászok és a borkedvelő közönség átfogó képet kapjon az ökológiai gazdálkodásról. Mindez Juhász René és párja Balogh Zsuzsanna, valamint a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. társrendezésében valósult meg, országhatáron átívelő biobor kóstolóval egybekötve. Olvass tovább

15 hektáron gazdálkodunk a Balaton-felvidéki Szent­györgy-hegyen, Szigligeten. Családi vállalkozás a miénk, nincs növényvédős és nincs kereskedelmi igazgató, mindenért nekünk kell vállalni a felelősséget és ez igazi kihívás. Biogazdálkodásba és egyáltalán gazdálkodásba úgyis csak az fog, akinek nagy a hite és szereti a kihívásokat. Szőlőt nem lehet „majd hétvégén, ha ráérek” alapon művelni, megkívánja a napi szemlélést – ha ökológiai művelésben van, ott ez fokozottan igaz. Alábbi írásomban csak az általam kiemelt főbb ismeretekre, szemléletre és a saját gyakorlatunkra tudtam kitérni, komolyabb elmélyedésre ajánlom az irodalomjegyzékben található műveket. Fontos, hogy az ökológiai gazdálkodásban használható készítményekről a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által kiadott aktuális listáról tájékozódjunk.

Olvass tovább

A publikációm célja felhívni a fogyasztók, elsősorban a hazai lakosság figyelmét a szőlő gyümölcskénti fogyasztásának előterébe helyezésére, az abból készített termékek, a must és a bor felhasználásának jelentőségére, továbbá mindhárom terméknek az egészségre gyakorolt kedvező hatásának ismertetésére.

Olvass tovább

Siku Szabolcs 2017. augusztus 25-én Gyöngyöspatán, a Kárpát-medencei biobor esten elhangzott „A bioborkészítés szabályrendszere” című előadása

Egy nap a bioborásznál

2016-ban a Genuss Magazin a Malatinszky borászatnak ítélte az első helyet a legjobb ökológiai borászat kategóriában. (A szerkesztő megjegyzése)

Olvass tovább

A biobornak egyre nagyobb keletje van. A veronai Federbio borexpón kiderült, hogy az ökológiai művelésből származó bor piaci részesedése 2004 és 2015 között csaknem négyszeresére (+295%) emelkedett Európában, persze igen alacsony szintről. Olvass tovább

Magyarország ökológiai adottságai szőlőtermesztésre kiválóan alkalmasak. Az évszázadok során különféle minőségileg eltérő borvidékek különültek el, melyek sajátos fajtaösszetétele a világon egyedülálló minőségi borkészítést tesz lehetővé. Emellett a jól és szépen rendben tartott szőlő páratlan díszítő hatású is. Olvass tovább

Az elmúlt évekhez hasonlóan, 2016 áprilisában ismételten, immáron tizedik alkalommal rendeztük meg Hortobágyon az Ökotúra Vendégház éttermében az országos bio borversenyt. Olvass tovább