Tag Archives: Hazai hírek

Czeller Gábor az Év Biogazdája 2017-ben

– Hogyan kezdett hozzá a biogazdálkodáshoz? Mi motiválta? – Az egyetemi évek után a Tamási Állami Gazdaságban dolgoztam, ahol ötezer hektáron zajlott a növénytermesztés. Akkoriban természetes volt az intenzív vegyszeres növényvédelem, ám az évek során kezdtem úgy érezni, hogy ezt az állapotot sokáig már nem lehet fenntartani. Emlékszem, mikor láttam egy őzet legelészés közben összeesni – […]

A biovilág hírei

Az év biogazdasága 2017 – Virágoskút Kft.

Az év biogazdasága a Virágoskút Kft. – Rózsa Péter és családja –, mert ők együtt egy egész. Órákig, sőt napokig hallgattam volna, ahogy beszél az alapértékekről, az életről, amelyben az ember élőlény, hasonlóan a növényekhez és állatokhoz, eszünk, iszunk és lélegzünk, de a növények és állatok nem mennek szabadságra, nincs munkaidejük, hétvégéjük, ahogy egy parasztembernek […]

A biovilág hírei

Képzések a fenntartható gazdálkodás jegyében a SZIE Budai Campusán

A Szent István Egyetem Kertészettudományi Karán az Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszék szervezésében és vezetésével a 2017/2018 tanév II. félévétől engedélyezte az Oktatási Hivatal a Fenntartható gazdálkodó szakmérnök és Fenntartható gazdálkodó felsőfokú szakirányú képzésünket. (Fotó: Biokerti bemutató a Kutatók éjszakája rendezvényen, dr Divéky-Ertsey Anna felvétele)

A biovilág hírei

XXX. Biokultúra Tudományos Nap

Idén december 2-án harmincadik alkalommal került megrendezésre a Biokultúra Tudományos Nap, melynek ezúttal is a MOM Kulturális Központ adott otthont. A teltházas rendezvényen színvonalas előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők, melyek az ökológiai gazdálkodást segítő hazai innovációkat mutatták be.

A biovilág hírei

XV. Bioétel és Borfesztivál Hajdúszoboszlón

A jubileumi bio fesztiválra idén is legalább tízezer ember volt kíváncsi. A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által a helyszínen is ellenőrzött, ökológiai alapanyagokból kínáltak ételeket a háromnapos fesztiválon, melyen kulturális programok szórakoztatták a vendégeket 2017. szeptember 15-17-e között.

A biovilág hírei

A halas szakma elismeréssel és örömmel fogadta Dr. Bakos János 2017. évi Jánossy Andor-díját

A Jánossy Andor-díjat az Öko-forrás Közhasznú Alapítvány Kuratóriuma alapította 2008-ban, a biodiverzitás megőrzéséért végzett kiemelkedő tevékenység elismerésére. Az idén 10 éves alapítvány felvállalt feladata: a hazai agro-bio­diverzitás megőrzése, fenntartásának elősegítése. (Az alábbi Laudáció Budapesten „A Kárpát-medence kincsei” c. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari seregszemlén megrendezett szakmai konferencián hangzott el 2017. szeptember 20-án.) Az idén 10 éves […]

A biovilág hírei

Rangos elismerést kapott a NÉBIH NTAI Velencei Növényvédőszer-analitikai Laboratórium

Nagy örömmel és büszkeséggel tölt el bennünket, hogy Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Velencei Növényvédőszer-analitikai Laboratórium, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. „gyanús” ügyek kivizsgálásában rendelkezésre álló laboratórium partnere 2017. szeptember végén az Európai Uniós Nemzeti Referencia Laboratóriumok részére Freiburgban megrendezett munkaértekezleten két szakterületet érintően is Arne Andersson díjban részesült.

A biovilág hírei

XI. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny

Egyértelműen javult a bio bor minősége! Idén április 10-én tartottuk meg a XI. Országos bio borversenyre beküldött minták bírálatát. A valóságban ez azonban már a 21. országos megmérettetés volt, hiszen a már megszűnt Magyar Borok Házában is sor került tíz országos szemlére.

A biovilág hírei

Kárpát-Medencei Biobor Est

2017. augusztus 25-én Magyarországon elsőként került megrendezésre a Kárpát-Medencei Biobor est a gyöngyös­patai Művelődési házban, melynek célja az volt, hogy a szőlészek, borászok és a borkedvelő közönség átfogó képet kapjon az ökológiai gazdálkodásról. Mindez Juhász René és párja Balogh Zsuzsanna, valamint a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. társrendezésében valósult meg, országhatáron átívelő biobor kóstolóval egybekötve.

A biovilág hírei