Takarónövényes talajápolás a szőlőben

Ezen írásunkban egy kis körképet szeretnénk mutatni a ma Magyarországon alkalmazható alternatív szőlősorköz művelési lehetőségekről, főbb jellemzőikről. read more →

Bioszőlőt művelünk

15 hektáron gazdálkodunk a Balaton-felvidéki Szent­györgy-hegyen, Szigligeten. Családi vállalkozás a miénk, nincs növényvédős és nincs kereskedelmi igazgató, mindenért nekünk kell vállalni a felelősséget és ez igazi kihívás. Biogazdálkodásba és egyáltalán gazdálkodásba úgyis csak az fog, akinek nagy a hite és szereti a kihívásokat. Szőlőt nem lehet „majd hétvégén, ha ráérek” alapon művelni, megkívánja a napi.. read more →

A szőlő és a bor szerepe a táplálkozásban

A publikációm célja felhívni a fogyasztók, elsősorban a hazai lakosság figyelmét a szőlő gyümölcskénti fogyasztásának előterébe helyezésére, az abból készített termékek, a must és a bor felhasználásának jelentőségére, továbbá mindhárom terméknek az egészségre gyakorolt kedvező hatásának ismertetésére. read more →

Kártevő rovarok a szőlőben

A napjainkban termesztett csemege- és borszőlő fajták a vadon élő rokonaiktól származnak ugyan, de tőlük sokban különböznek. A gondozatlan tőke hajtásai a fára kapaszkodnak, vagy a földön kúsznak, a kicsiny fürtök apró bogyóinak savanyú a leve. A több ezer évvel ezelőtt elkezdett nemesítés a szőlőnek azon a tulajdonságán alapult, hogy az egyéves vesszőnek mindig a.. read more →

Ökológiai szőlőtermesztés a villányi borvidéken, Gere Attila pincészeténél

A z alábbi cikk a Növényvédelem 2016. 6. számában jelent meg. read more →

A helyi meteorológiai mérések szerepe és tapasztalata az ökológiai szőlőtermesztésben

Az ECOWIN és ISTERVIN program eredményei (2010 -2014.) Az Ausztria – Magyarország határon átnyúló együttműködési pályázat (ECOWIN – Természetvédelem a szőlőtermesztés ökologizálásán keresztül – L 00083/01. sz. projekt) keretében 2010-ben indult szakmai program a nyugat-magyarországi borvidékeken. read more →

A szőlő atkanépessége és a kártevő fajok elleni biológiai védekezés ragadozó atkák betelepítésével

A szőlő legjelentősebb kártevői közé sorolt kártevő (fitofág) atkák az asszimilációs felület csökkentése során védekezés nélkül jelentős terméskiesést okozhatnak. read more →

Hazai csúcstechnológiával az egészségesebb szőlőért

A gombás növényi fertőzések elleni védekezés során használt vegyszerek óriási terhet rónak a társadalomra, a termelőre és a környezetre egyaránt. Jól jellemzi a permetszerek társadalmi hatását, hogy világszerte évente 26 millió embernél jelentkeznek olyan egészségügyi panaszok, melyek a túlzásba vitt permetezőszer használatra vezethetőek vissza. read more →

A BOR, A BIODINAMIKA ÉS AZ EMBER

Ismét a Pendits szőlészetről A világ első zárt borvidéke Tokaj-hegyalján alakult 1737-ben, királyi rendeletre. 27 település tartozik ide, 6202 hektáron. A világhír nyomán 2002-ben újabb fényes elismerés következett, amikor is a világörökség részének nyilvánították. read more →

Gyógyítja a Kárpát-medencét

Egy osztrák biodinamikus borász filozófiáról, gyakorlatról Magyarországon a biodinamikus gazdálkodás együtt indult a biogazdálkodással a múlt század kilencvenes éveiben. Együtt indult, de nem együtt fejlődött. Érdekes módon ez a sokak számára legmagasabb szintű mező­gazdálkodás igen lassan kezdett gyökeret ereszteni. Hiába voltak a rendszeres tanfolyamok, néhány mintagazdaság kisugárzása, az áttörés, a lendület elmaradt. Nyugat-Európában, Ausztráliában, de.. read more →