Húsos tanácsok

Szeretné tudni, hogy mi minden lehet a tányérjára került húsban? Egy a Consumer Reports fogyasztóvédelmi portálon nemrégiben megjelent írás szerint egy amerikai szermaradvány vizsgálat során kiderült, hogy az emberi fogyasztásra szánt hús nem csak hogy gyógyszermaradványokat tartalmaz, de a szermaradványok között lehetnek olyan anyagok is, melyek az élelmiszertermelésben a szigorúan tiltott szerek közé tartoznak. read more →

Pert vesztett a Monsanto

Az amerikai Ökológiai Fogyasztók Egyesülete (Organic Consumers Association) óriási, egybehangzó köszönetét fejezi ki mindenkinek, akik a Monsanto cégóriás híres-hírhedt Roundup termékével kapcsolatban indított peres eljárásban kitartóan helyt állt. read more →

Méhekre ártalmas peszticid

Kutatók figyelmeztetnek arra, hogy az eredetileg egy, a neonikotinoidok helyettesítésére kijelölt új peszticid csoport ugyanolyan ártalmasnak bizonyult beporzó méhek esetében, mint maga a betiltott hatóanyag. read more →

A biogazdálkodás általános alapelvei

Az ökológiai gazdálkodás meghatározására számos definíció született, amelyek közül az IFOAM (az Ökológiai gazdálkodók szervezeteinek világszövetsége) is alkotott néhányat. Közülük talán a következő foglalja össze legjobban a lényeget: „Az ökológiai mezőgazdaság magában foglalja az összes olyan mezőgazdasági rendszert, amely környezeti, szociális, gazdasági szempontból egyaránt fenntartható és egészséges termékek, élelmiszerek előállítását biztosítja. Óvja a talaj termékenységét,.. read more →

IFOAM rendezvényszervezés támogatás

Szakmai rendezvények szervezése során alapvető fontosságú, hogy az érintett résztvevők időben értesülhessenek az eseményről. Az IFOAM több, mint 20 000 ökológiai és fenntartható gazdálkodásban tevékenykedő termelővel áll kapcsolatban a világ több, mint 120 országában, így segíthet elérni az egyes célközönségeket. Akár szakmai vásár, konferencia, vagy nemzetközi kongresszusról legyen szó, az IFOAM számos promóciós csomagot kínál az.. read more →

A jövő élelmiszerei

A Bécsi Egyetemen szeptember 25-én megrendezett 12. Európai Ökológiai Konferencia központi témája a jövő élelmiszertermelése volt. A rendezvényen megjelent a szakma élvonalát képviselő több mint kétszáz résztvevő. read more →

Új árucímkézési gyakorlatot vezet be a Penny

A Penny Market német áruházlánc 2018 végére minden saját márkás friss hús terméke csomagolásán tervezi bevezetni a mezőgazdaságból már jól ismert állattartási szintek jelölését. read more →

A természet a méheket is gyógyítja

Egy, a Nature folyóiratban kiadott tanulmány szerint az óriás lakkostapló kivonatával kezelt méhállományokban jelentősen visszaesett a kórokozók száma, sőt, a deformáltszárny-vírus mellett egy másik kórokozó, a Lake Sinai Virus (LSV) száma is csökkent. read more →

A klímabarát gazdálkodást ösztönző SOLMACC-projekt zárása

Öt gyümölcsöző évet követően, a 2013 októberében indult, a klímabarát ökológiai gazdálkodás előnyeit bemutatni szándékozó európai uniós SOLMACC-projekt végéhez érkezett. read more →

Börtönbüntetés méhcsaládok pusztulása miatt

Ausztriában nemrégiben egy gyümölcstermesztőt börtönbüntetésre ítéltek, mivel feltehetően méhek haláláért tehető felelőssé. read more →