Az antibiotikumok és maradványanyagaik hatása és akkumulálódása kertészeti növényekben

Az antibiotikum szennyezés veszélyei Az antibiotikumokat rendszerint a 20. század egyik legnagyobb jelentőségű felfedezésének tekintik. Valóban azok, de az igazi csoda mégis az antibiotikum-rezisztencia kialakulása, amelynek komoly problémájához, azok túlzott használata vezetett. tovább →

35 éves a Magyar Biokultúra Szövetség

1983 novemberében Magyarországon, Budapesten összegyűlt egy társaság, amelynek tagjai nem a „minél többet, bármi áron” szocialista nagyüzemi mezőgazdálkodás ideológiáját vallották, hanem a tiszta élelmiszer és a megőrzött környezet mellett tették le voksukat azzal is, hogy megalakították a Biokultúra Klubot. A „három T” időszakában (a fiatalok kedvéért: Támogatott, Tűrt, Tiltott) a tiltott és a tűrt határán.. tovább →

Egyetlen megoldás az agrárkörnyezetvédelemben a biogazdálkodás, az egészséges táplálkozásban pedig a biotermék fogyasztás

Sokak szerint a Föld sorsa az ember szempontjából már megpecsételődött: bár az élet maga túléli a bekövetkező változásokat, az emberi faj azonban nem. Ezt nem akarjuk hinni, bízunk abban, hogy utódaink megkapják az élet lehetőségét, ahogyan mi is megkaptuk azt őseinktől generációkon keresztül a Teremtéstől mostanáig! tovább →

A biogazdálkodás általános alapelvei

Az ökológiai gazdálkodás meghatározására számos definíció született, amelyek közül az IFOAM (az Ökológiai gazdálkodók szervezeteinek világszövetsége) is alkotott néhányat. Közülük talán a következő foglalja össze legjobban a lényeget: „Az ökológiai mezőgazdaság magában foglalja az összes olyan mezőgazdasági rendszert, amely környezeti, szociális, gazdasági szempontból egyaránt fenntartható és egészséges termékek, élelmiszerek előállítását biztosítja. Óvja a talaj termékenységét,.. tovább →

Mire jó a gyomfésű, hogyan használjuk?

A Szarvasi Agrár Zrt. már 2003 óta végez ellenőrzött ökológiai szántóföldi növénytermesztést különböző növények vetésével a jobb jövedelmezőség reményében. Kezdetben 670 ha-on, majd egy éve növeltük 406 ha-ral bio termőterületünket, melyek jelenleg átállásos területek. tovább →

Rezisztens nyári almaújdonság!

Allegro bemutató a Holland Alma Kft.-nél A fogyasztói szokások átalakulásával párhuzamosan egyre inkább teret nyer az almatermesztők körében az ökológiai növényvédelmi szemlélet alkalmazása. A sokszorosan kielégítetlen bio gyümölcs piaci kereslet miatt az utóbbi években sok almatermelő állítja át meglévő ültetvényeit biológiai növényvédelmen és növényápoláson alapuló ültetvénnyé. A bio átállás a hagyományos fajtákkal telepített ültetvényekben is.. tovább →

Nem kell búcsúzni a GMO-mentes Magyarországtól!

Tudjuk, hogy a magyar Alaptörvény (talán egyedüliként a világ alkotmányai közül) rögzíti, hogy „Magyarország genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdasággal” rendelkezik. tovább →

Búcsú a GMO mentes Magyarországtól?

A vegyszer és a biotechnológiai lobbi (a kettő egy és ugyanaz) a biogazdálkodás megjelenése óta acsarkodik ellene, érdekeit jellemzően suba alatt, rejtetten érvényre juttatva. Ennek jeleként értékeljük a most elfogadott új uniós ökológiai jogszabály első változatát, amely például – az ökológiai termék iránti bizalom növelésére hivatkozva – olyan rendelkezést tartalmazott, amely 54%-kal csökkentette volna a.. tovább →

Hét módszer a talaj megmentése érdekében

A Soil Association angol szervezet egy kiadványt készített a talajok védelméről. A szervezet talajkampánya azt a célt tűzte ki, hogy a következő 20 évben 20%-kal növekedjen az Egyesült Királyságban a szántóföldi és kertészeti növénytermesztésre használt területeken a talaj szervesanyag tartalma. Az elérni kívánt eredmény figyelembevételével több becslést is végeztek a következményekről és az alábbi előnyökkel.. tovább →

Ritkább, pelyvás búzafajok ökológiai termesztésének növényvédelmi kockázatai

Hazánkban az ökológiai termesztés követelményrendszerében a szántóföldeken megtermelt őszi kalászosok döntő hányada – a konvencionális termesztéshez hasonlóan – aestivum, azaz kenyérbúza. A konvencionális termesztéstől eltérően a bio durum búza részaránya relatíve alacsonyabb, ugyanakkor a tönkölybúza egyértelműen az ökológiai termesztés feltételei mellett nagyon jelentős részarányt képvisel. tovább →