A kártevők és a gyomnövények mellett a betegségek okozzák a növénytermesztés legjelentősebb veszteségeit: ez a körülményektől függően változik, kedvezőtlen esetben akár a 100%-ot is elérheti.A betegségek általában a konvencionális, intenzív termesztés körülményei között lépnek fel a legsúlyosabb mértékben, de minden gazdálkodási formában – így az ökológiai gazdálkodásban is – számolni kell velük.

Olvass tovább

A hazai gyümölcsfajok közül az alma növényvédelme jelenti a legnagyobb kihívást a termelők számára. Fokozottan igaz ez a bioalma-termesztésre, hiszen a biotermesztők számára rendkívül kevés eszköz áll rendelkezésre a nagyszámú kártevő és kórokozó ellen. Olvass tovább

A Biolla Kft. (Farm Tojás Csoport tagja) küldetésének tekinti a Föld, a környezet és az egészség védelmét. Az általunk alkalmazott módszerek a természet törvényeivel mindenkor harmonizálnak, elutasítunk minden, a természetet pusztító eljárást. Olvass tovább

Más néven kamilla (Matricaria recutita L.), hivatalos a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben, melynek előírásai megfelelnek az 5. Európai Gyógyszerkönyv minőségi követelményeinek. Az egész világon, így hazánkban is talán a legismertebb és leggyakrabban használt teadrogot szolgáltatja. Olvass tovább

Az utóbbi harminc évben a zeolitok hazai felhasználása és kutatása mind nagyobb szerepet játszik az ország gazdasági életében. Érdemes foglalkozni a magyarországi természetes zeolitokkal, mivel nemzetközi viszonyokban is figyelemre méltó a felhasználásuk.A hazai természetes zeolitok területén kiemelkedő munkát végzett és végez dr. Mátyás Ernő geológus.

Olvass tovább

Gyakorta mérgelődnek a méhészek a kaptárjaik gyors elöregedése, gombásodása miatt. A hagyományos hétköznapi méhészeti gyakorlatban a kaptárok külső felületének kezelését, védelmét korszerű festékekkel, vegyszerekkel, olajokkal ajánlják a méhészeti kézi könyvek, folyóiratok.

Olvass tovább

A szőlő ültetvényeknél és az új telepítéseknél – ahol homok-, agyag- és vályogtalajok vannak – az eddigi kísérleti és üzemi eredmények alapján fontosnak tartom a riolittufa-őrlemények felhasználását. Ugyancsak hasznos a borászat területén.

Olvass tovább

A szőlőn sok károsító élősködik, köztük parányi élőlények (vírusok, baktériumok, gombák, fonálférgek), nagyobb rovarok vagy a gerincesek (madarak, nyulak, őzek, rókák stb.). A szőlő nagyüzemi termesztése magával hozta a szőlő monokultúráját, ahol az élősködők felszaporodtak, és a biztonságos fürttermés érdekében kémiai anyagokkal kellett azokat elpusztítani. A rendkívül erősen ható növényvédőszerek megvédték a szőlőt a károsítóktól, de ezzel párhuzamosan megzavarták a szőlő életterét (ökoszisztémáját) és az abban érvényesülő biológiai egyensúlyt. Az ember így árt a természet harmóniájának és önmagának. Ebből a helyzetből adódott a rezisztens szőlőfajták szükségessége.

Olvass tovább

Újabb tudományos vizsgálati eredmények szerint ökoétrend mellett jelentős mértékben csökkenthető a gyermekek szerves foszforsav észtertartalmú növényvédőszer-maradványoknak való kitettsége. Olvass tovább