Az IFOAM arra hívta fel a döntéshozókat, hogy GMO-kat eredményező módszerként szabályozzák az új génmódosítási technikákat

BONN és BRÜSSZEL 2017. november 12.-én az IFOAM (International Federation of Organic Agricultural Movements, Ökológiai Mezőgazdasági Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége) közgyűlése New Delhiben, Indiában egységes álláspontot fogadott el arról, hogy sem az ökológiai gazdálkodásban, sem pedig a bio élelmiszerekben nincs helyük azoknak a GMO-knak, melyeket az új génmódosítási technikák felhasználásával állítottak elő. read more →

Természetkímélő mezőgazdasági megoldás – agroökológia

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Magyarországgal közösen az agroökológiai megközelítésről szóló tanácskozást tartott a november 13-14-én, Bonnban zajló klímacsúcson (ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye 23. éves ülése, COP 23). read more →

A legtöbb emberi szervezetben kimutatható a glifozát jelenléte

A glifozát hatóanyag minden idők legnagyobb mértékben használt növényvédő szere. Az Amerikai Egyesült Államokban 1,6 billió kilogrammot használtak fel belőle 1974 óta. read more →

Glifozáttal szennyezett talajon gazdálkodunk

Az Európai Bizottság kutatóközpontja, két holland kutatóintézettel közösen készített tanulmánya szerint az európai talajok 45 százalékában glifozát szennyeződés található. Ezzel – a gyártó cég állításával ellentétben – károsítja a talaj termékenységét, a termés minőségét, az ember, valamint a környezet egészségét is. read more →

A glifozát engedélyének megújításáról tárgyal az Európai Bizottság

Az Európai Unió november elején újabb szavazást tartott a glifozát engedélyének meghosszabbításával kapcsolatban. A szavazást egyszer már elnapolták 18 hónappal, ez alatt az idő alatt a kérdéses növényvédő szer hatóanyaggal kapcsolatban sok ellentmondás merült fel. Az Európai Parlament aggodalmát fejezte ki azokkal az állításokkal kapcsolatban, melyek szerint a gyártó cég befolyásolta a herbicid vizsgálatának eredményét,.. read more →

A rákos sejtek is szeretik az édességet

Száz évvel ezelőtt még nem fogyasztottunk napi szinten cukrot. Akkoriban kevesen engedhették meg maguknak, hogy cukrot vásároljanak, mivel a cukornád termesztése bonyolult és költséges volt. >Amikor az amerikai kontinens őslakosai megismertették az Európából származó telepesekkel a cukrot és a dohányt, az átlag életkor olyan alacsony volt, hogy ezen növényi termékek fogyasztása nem okozott látványos egészségügyi problémákat… read more →

Az éghajlatváltozás negatív hatás a brazil cukornádtermesztésre

Brazíliában a közép-déli régióban, ami a világ legnagyobb cukortermelő régiója, az ültetvények jövőre még kevesebb termést fognak hozni, mint a korábbi években. A következő szezon termését 580 millió tonnára becsülik, míg a 2017-es termés 601 millió tonnára esett vissza a 2015-ös 617 millió tonnáról. read more →

GMO a mexikói tortillákban

A Mexikóban értékesített tortillák vizsgálata során meglepő eredményeket kaptak a National Autonomous Egyetem kutatói. A laboratóriumi tesztek alapján ugyanis a minták 90%-ában genetikailag módosított kukorica nyomaira bukkantak. A vizsgálat kiterjesztése során megállapították, hogy az összes kukoricából készült termék (tostadák, lisztek, müzlik és rágcsálnivalók) 82%-a tartalmaz valamennyi GM kukoricát. Ezek mellett a transzgénikus növényi anyagokat tartalmazó.. read more →

Ausztria a biogazdálkodás élvonalában

Az Eurostat legújabb statisztikái alapján 2016-ban az Európai Unió 28 tagállamában az összes ökológiai terület 11,9 millió hektár volt és ez várhatóan tovább fog növekedni az elkövetkező években. 2012 és 2016 között az ökológiai területek aránya 18,7 százalékkal nőtt. read more →

Alternatív fehérjetakarmány

Napjainkban az ökológiai gazdálkodás gyorsan növekszik Európa szerte, a fejlődést azonban számos tényező akadályozza. Az ökológiai állattartás egyik legaktuálisabb problémája például az ökológiai fehérjetakarmány biztosítása. read more →