Állattartás

Tőgygyulladá́s gyó́gyí́tása csírákkal

A tőgygyulladás (masztitisz) a tejelő szarvasmarhák legköltségesebb betegsége. Előfordulási, gyakorisági aránya eltérő a kis, közepes és nagy gazdaságokban, továbbá jelentős eltéréseket mutat fajtánként. Míg a nagy tejhozamú fogyasztói tejet termelő […]

Állattartás, Szakcikkek

Bio Aberdeen Angusok hazánkban

A 800 lakosú Újtikos külterületén gazdálkodik Béke Nóra és édesapja Béke László. Nóra 18 évig Németországban élt. Párjával, a német Uweval szokatlan vállalkozásba fogtak. Nóra közgazdász, aki Németországban a Deutsche Telekom […]

Állattartás, Szakcikkek

Kistermelői friss hús (szarvasmarha, sertés, juh, kecske, strucc és emu, kifejlett és növendék; tyúkfélék, víziszárnyas, pulyka, galamb stb.) és húskészítmények előállításának és értékesítésének jó gyártási és higiéniai gyakorlata

Állattartás A saját gazdaságban tartott állatokkal a jó gazda gondosságával bánjunk. Az állatfajok korának és nemének sajátosságát figyelembe véve elegendően nagy és tiszta helyen tartsuk az állatokat. Az állatokat rendszeresen […]

Állattartás, Feldolgozás

A gazda „disznaja” a magyar kacsa

Az iparszerű baromfitartás kétes korszaka előtt a magyar kacsa a paraszti gazdaságok legfontosabb víziszárnyasa volt. Míg a libát leginkább eladásra és tolláért tartották, addig a kacsanevelés – mely hagyományosan az […]

Állattartás, Szakcikkek