GM növények és a mézelő méhek kapcsolatának vizsgálata

A korábbiakban már többször is érveltünk a GMO-k alkalmazása ellen, hosszasan sorolva azok veszélyeit, kockázatát, szükségtelenségét. A most közölt interjú duplán érdekes. Egyrészt arra enged következtetni, hogy a génmódosított Bt kukorica közrejátszhat a méhek pusztulásában. Másrészt megerősíti azon aggodalmakat, hogy a biotech ipar és hívei túlságosan nagy befolyásra tettek szert a kutatások végzése és azok.. read more →

A világ élelmezésének új stratégiája

A világnak eddig még mindig sikerült megfelelnie az élelmiszertermelés kihívásainak. Mindent összevetve, kalóriában kifejezve, napjainkban 25%-os túlkínálattal számolhatunk. A kihívást most az jelenti, hogy az élelmiszert elérhetővé tegyük a nélkülözők számára. read more →

Veszélyes transzgénikus rovarölő hatású fehérje előfordulása a vízfolyáshálózatában

Az Egyesült Államok közép-nyugati részén a mezőgazdaság teljesen átalakította a tájat, és a kukorica uralkodó növénnyé vált. Évente hozzávetőlegesen 35,2 millió ha-on vetnek kukoricát az Egyesült Államokban, és ennek 85 %-át rovar- és herbicid-rezisztens transzgénikus fajták alkotják. read more →

Az ökogazdálkodás a nyerő a burgonyabogár elleni harcban

Az ökológiai gazdálkodás nagyobb biodiverzitást tart fenn. A burgonyabogárral kapcsolatos kutatások azt mutatják, hogy ez a nagyobb változatosság a kártevők elleni hatékonyabb védekezés formájában egy jobb ökoszisztéma-szolgáltatást* nyújthat. read more →

GMO? 10 jó érv ellene!

Az Egyesült Államokban az USDA (az USA Mezőgazdasági Minisztériuma) Nemzeti Ökológiai Programjában időről időre megjelennek a géntechnológia (melynek segítségével génmódosított szervezeteket, röviden GMO-kat állítanak elő) engedélyezésére irányuló javaslatok, annak ellenére, hogy ezek alapvetően különböző értékeket és elveket képviselnek. A GMO fajták jelenleg leggyakrabban a kukorica, szója, repce és gyapottermesztésben, valamint a tejtermelésben fordulnak elő. Kis.. read more →

Öko ételek a gyermekétkeztetésben

Tapasztalatok Nyugat-Európából Európa több országában évek óta próbálkoznak az ökoélelmiszerek bevezetésével a gyermek-közétkeztetésben. Bár Magyarországon napjainkban a gyermekek étkeztetésének más kihívásokkal kell szembenéznie, és hasonló kezdeményezésekkel csak elvétve találkozhatunk, a jövőben az előttünk járó országok tapasztalatait minden bizonnyal hasznosíthatjuk majd. read more →

Az ökológiai tejtermelés előnyeinek számszerűsítése

Egy kalkulátor segítségével megbecsülhető az ökológiai tejtermelésben fel nem használt növényvédő szerek, műtrágyák és egyéb vegyszerek mennyisége A fogyasztók egyre tudatosabban (és növekvő aggodalommal) követik az élelmiszertermelés környezetre és egészségre gyakorolt hatásait, növekvő nyomást gyakorolva a kereskedőkre és az élelmiszeriparra, hogy azok olyan gazdaságokból szerezzék be az élelmiszereket, amelyek elkötelezettek a fenntarthatóság, az emberséges állattartás.. read more →

Nitrát, nitrit: mérések és az egészségünk

Mérési eredményeim alapján azt a következtetést vontam le, hogy az ökológiai termesztésből származó zöldségek nitrát- és nitrittartalma alacsonyabb, mint a konvencionális termesztésből származó zöldségeké. Javasolt ezért – ha közelben van és elbírja a pénztárcánk – az ökopiacról beszerezni a zöldségeket a jobb, megbízható minőségű árukínálat miatt. A házikertekben magunk is megtermelhetjük biomódon a zöldségféléket. Szakdolgozatom.. read more →

Bio-vastagkolbász lett a legjobb

Ahogy arról a Magyar Gasztronómiai Egyesület honlapja, a Bűvös Szakács beszámolt, az Egyesület 2009. november 20.-án Balatonszemesen a Kistücsök Étterem borospincéjében tartotta elsõ terméktesztjét, melyen a vastagkolbászok kerültek terítékre. read more →

A biotermékek bizonyítottan egészségesebbek

Az Európai Parlament megbízásából készült kutatást Professor Axel Mie koordinálta, mely a Karolinska Intézet és a Svéd Agrártudományi Egyetem közös munkájának eredménye. A vizsgálatok alapján a kutatók azt javasolták a Parlamentnek, hogy bizonyos ökológiai termesztéstechnológiákat részesítsenek előnyben, még a szokványos gazdaságokban is. Az európai kutatócsoport vizsgálatai során bebizonyította, hogy az emberi szervezet számára mindenképpen előnyös.. read more →