Muszáj, hogy igényesek maradjanak!

Kevés magyarországi cég gyárt különleges betegségekben szenvedőknek élelmiszer alapanyagokat. A kaposszekcsői Gluténmentes Bt. ezek közé tartozik. A vállalkozás 1988-ban indult egy gluténmentes kenyérpor és süteménypor lisztkeverékkel, majd 1993-tól kezdtek el száraztésztát gyártani. (Fotó: Tóth Zoltán, a Gluténmentes Bt. egyik tulajdonosa) Olvass tovább

A 800 lakosú Újtikos külterületén gazdálkodik Béke Nóra és édesapja Béke László. Nóra 18 évig Németországban élt. Párjával, a német Uweval szokatlan vállalkozásba fogtak. Nóra közgazdász, aki Németországban a Deutsche Telekom konferenciaszállodáinak (Hamburgtól-Münchenig) volt a marketing­vezetője. Uwe építész, aki cégével hosszú évekig felhőkarcolók üveghomlokzatát szerelte a londoni bank­negyedben.

Olvass tovább

Az Apimondia 2009 méhészeti világkiállítás óta köztudott, hogy a méhcsalád kirajzásának eseménye rezgésméréssel kimutatható 10-12 nappal annak bekövetkezése előtt. (Lásd az idevonatkozó tudományos közleményt www.elsevier.com/locate/compag, illetve a www.europaimehesz.atw.hu honlapokon.) Olvass tovább

Villányról azonnal a bor jut eszünkbe. Ez a magyar bor egyik legismertebb hazája. Cikkünkben egy olyan szakembert, borászt mutatunk be, aki korábban erdész hivatásának hódolt, de már legalább 20 éve bortermelő.

Olvass tovább

A mérsékelt égövi országokban a körte termesztése évszázadokon át a gyümölcstermesztés színvonalának fokmérője volt. Különösen így volt ez Ázsiában és a mediterrán térségben. Európában a XVII. századtól virágzott fel a körtetermesztés és fajtanemesítés. Olvass tovább

A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának Genetika és Növénynemesítés Tanszékén már közel 60 éve folyik kajszibarack (Prunus armeniaca L.) nemesítés. A szülőpartnerek kiválasztásához egy minél változatosabb és még fenntartható génbankra volt és van szükségünk. Jelenleg 219 fajta alkotja gyűjteményünket, melyet DNS formában is őrzünk. DNS gyűjteményünk számos kínai, török és iráni fajta örökítőanyagát is tartalmazza, melyek élő anyag formájában még nincsenek ültetvényünkben. A génbank bővítésének céljai nemcsak a fajtaelőállításhoz, hanem molekuláris genetikai kutatásokhoz is kapcsolódnak. Olvass tovább

A szalvesztrolok teszik értékesebbé a biotermelésű zöldségeket, gyümölcsöket és fűszernövényeket

A szalvesztrolok a fitoalexinekhez tartozó azon vegyületek, melyeket a növény védekező anyagként termel az őt érő stressz hatásokra, mint például a gombabetegségek, vírusok, baktériumok támadásai, az uv-sugárzás, illetve a kártevő rovarokkal szembeni védelemként. Olvass tovább

1980-ban vásárolt egy kisebb birtokot Dél-Angliában, Highgrove-ban. Tipikus XVIII. századi vidéki kúria körül terül el a nagy park, legelők, szántók övezik. Tartozott hozzá egy fallal körülvett kert is, ebből rögtön az elején konyhakertet varázsoltak értő kezek, és vegyszermentesen kezelték. Gyümölcsfák, virágok, gyógynövények és vetemények együtt virulnak benne, a herceg nagy örömére. Olvass tovább

Néha nem is gondolnánk, hogy vidéken mennyi kincs, érték hever, anélkül, hogy tudnának róla az ott élők. Nos, valahogy így történt a Szombathelyi Egyházmegyében is. Idén tavasszal csatlakoztak a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.-hez. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai 2010-től tervszerűen térképezték fel az egyházmegyében működő, illetve nem működő plébániák kertjeit.

Olvass tovább