A biovilág hírei itthon és a nagyvilágban

A XXI. század számos olyan megoldandó problémát gördít az emberiség elé, melyek mindannyiunk életét befolyásolják és elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk velük. Ilyen a globális klímaváltozás, a biodiverzitás drasztikus csökkenése, a környezeti egyensúlyok egyre súlyosabb mértékű felborulása.

Olvass tovább

2022. november 10-én második alkalommal került megrendezésre a REL Expo Kaposváron. A szervezők motivációja: „2022 újabb kihívásokat hozott az ellátási láncok területén. Az értékláncok instabilitása révén a termelők keresik az alternatív értékesítési lehetőségeket. Emellett láthatóvá vált egy új társadalmi igény is, melynek eredményeként Európában a legnagyobbat fejlődő rövid lánccá a bevásárló közösségek, illetve a házhozszállítási módok váltak.”

A rendezvény célja hogy, a változásokkal teli mai világunkban lehetőséget adjon találkozókra, új kapcsolatok építésére a helyi élelmiszerrendszer szereplőinek. A rendezvény fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter és dr. Gyuricza Csaba a MATE rektora volt.

A helyszín a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusa, ahol 44 szervezet – országos szervezetek, civil szervezetek, cégek, vállalkozások – képviseltették magukat, a résztvevők száma minimum 300 fő volt. Az eseményen résztvevők mind olyan cégek, civilszervezetek, Leader csoportok voltak, akik aktívan részt vesznek a termelők összefogásában, a termelők és vásárlók kapcsolatainak erősítésében, képzésekkel, aktív marketing tevékenységgel és a termelők támogatásával. A kiállítói térben tematikusan kerültek elhelyezésre a termelők, a termelői csoportok és szervezetek. A kiállító teret szervezett, vezetett túrák keretében tekinthették meg az érdeklődők.

A széles kiállítói palettát mutatja, hogy a termelők, önsegítő termelői tevékenységek működéséhez szorosan kapcsolódó gyártók is jelen voltak, mint például a környezettudatos csomagoló anyagokat előállító vállalkozások.

A helyi termékek értékesítése és a turisztika szorosan összefügg, erre is odafigyeltek a szervezők, amikor lehetőséget biztosítottak olyan szereplők számára is kiállítani, mint például a Naturparkok és más a vidéki turizmus népszerűsítését célzó szervezetek.

Az aktív információ és tapasztalatcsere is helyt kapott, tartalmas és gondolatébresztő előadások és workshopok formájában. A témák széles spektrumon, de egymáshoz szorosan kapcsolódva kerültek előadásra, megbeszélésre. A teljesség igénye nélkül: aktuális trendek, a nemzetközi és hazai piaci helyzet, fejlesztések a vidék tekintetében, értékláncok, közösségi összefogás és természetesen az innovációk.

Mint alternatív lehetőség az ökológiai gazdálkodásra való áttérés kiemelkedően jó lehetőség a termelők számára. Az átállással magasabb hozzá adott értékű élelmiszer kerül előállításra, új vásárló réteget tudnak megcélozni. Az ellenőrzési rendszerben való részvétel mind a vásárló, mind a termelő számára biztosítja az ellenőrzött jó minőséget.

Úgy vélem mindezek miatt fontos, hogy ezen a konferencián részt vettünk. Kolléganőmmel közösen – akivel a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. képviseltük – tájékoztattuk az érdeklődőket az átállás lehetőségeiről, feltételeitől. Gyakorlati példákkal világítottuk meg miért is érdemes ezen elgondolkodni, mi az a plusz, amit a termelő nyerhet az ellenőrzési rendszerbe való belépéssel, az ökológiai gazdálkodásra való áttéréssel és természetesen a bio minősítés megszerzésével. Köszönjük a rendezvény szervezőinek a lehetőséget, hogy kiállítóként mi is megjelenhettünk!

Ágócs-Paluska Éva
(Biokultúra 2022/6)

Idén november 26-án ünnepelte alapításának 20. évfordulóját a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. testvérszervezete, a kolozsvári székhelyű Ecoinspect Kft. Az alapításban meghatározó szerepe volt a Biokultúra Egyesületnek és a Biokontrollnak, melyek jelentős erkölcsi és szakmai támogatást nyújtottak a megalakuláshoz.

Olvass tovább

A Dava Farm Szaúd-Arábiában, Rijádtól körülbelül 80 km-re délre található. A gazdaság alapvetően szabadföldi zöldségtermesztéssel foglalkozik, azonban jelenleg egy nagyszabású beruházás keretében 85 hektárnyi üvegházat is építenek a paradicsom számára. A rendszer a holland technológia mintájára épül, jelenleg 15 hektáron már állnak is a termesztőberendezések. A helyi piacra termelt fürtösparadicsomok növényházai üvegből készülnek, a paradicsom támasztóközegébe tápoldattal érnek el a szükséges ásványi anyagok. Az átlagosan 100 méter mélyről származó víz magas sótartalma helyi sajátosság, ezért sókivonásra van szükség, mely során felére csökkentik az oldat vezetőképességét, majd UV-sugárzással sterilizálják.

A nagy nappali hőingás szintén e térségre jellemző, az éjszakai és nappali hőmérséklet között 30-40 fok különbség is mérhető. Ennek megoldásaként az üvegházakat nyáron hűtik, télen fűtik, ily módon az üvegházakban egész évben 16 és 25°C közötti szabályozott hőmérséklet mérhető. A helyi piacok ellátását szolgáló termékeket egy félautomata csomagolósoron főleg kartondobozokba csomagolják, s tervben van egy szenzoros válogatósor telepítése is.

Forrás: https://mezohir.hu
(Biokultúra 2022/6)

 

A Veganz Group AG, Európa egyetlen több kategóriás vegán élelmiszer-beszállítója megnyitotta harmadik saját gyártóüzemét az ausztriai Spielbergben. Mivel a vegán Camembert alternatívát jelentő Cashewbert iránt olyan nagy a kereslet, hogy a berlini gyártóüzem kapacitásai már nem elegendőek, a sajtalternatívát most egy másik gyártóhelyen állítják elő. Olvass tovább

A száz év óta nem tapasztalt rendkívüli mértékű aszály és a szomszédos Ukrajnában zajló háború is az alternatív növények termesztése felé tereli a gazdák figyelmét. A kukorica részleges kiváltására lehet alkalmas a szemescirok, mint takarmánynövény. Beltartalmi adottságai, termesztésének biztonsága, eladhatósága a kukorica méltó versenytársává emeli.

A cirok rosszabb minőségű termőterületeken is kedvező hozamokat terem. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint a már korábban és napjainkban is zajló takarmányozási kísérletek eredményei alapján a szemescirok tényleges alternatívát és kiegészítő lehetőséget jelent a kukorica és más haszonnövények mellett az állatok takarmányozásában. Alacsonyabb termelési költsége és toxinmentessége mellett, a kukoricához képest eredményesebben termeszthető a kevésbé jó minőségű termőterületeken is, a kukoricához hasonló beltartalommal. A cirok hazai termőterülete az elmúlt években folyamatosan nő, a 2010-es 5 ezer hektárhoz képest mára már 30 ezer hektáron termesztik, az idei évben is 5-7 tonna/hektár hozamok érhetőek el vele. A több éves hazai termesztési gyakorlat mára már kialakította a hazai viszonyoknak megfelelő termesztéstechnológiát és szerencsére érdemi piaci keresletről is beszélhetünk.

Forrás: https://agronaplo.hu
(Biokultúra 2022/6)

A hajdina egykoron igen jelenetős szerepet játszott a holland nemzeti konyhában, ám egészen a közelmúltig sajnos nagymértékben kiszorult a termesztésből. Szerencsére a reform konyha újra felfedezte ezt a növényt, így mára már a termesztésében is egyre jobb lehetőségeket látnak a holland gazdák. Olvass tovább

Az Európai Unió Bizottsága érvényesnek nyilvánította a „Save Bees and Farmers”, magyarul: „Mentsük meg a méheket és a gazdálkodókat” elnevezésű európai polgári kezdeményezést.

Olvass tovább

Az Agrárminisztérium, a Neumann Nonprofit Közhasznú Kft., érdekképviseletek, szakmai szervezetek együttműködése révén, tudományos kutatási eredmények felhasználásával elkészült Magyarország Digitális Élelmiszeripari Stratégiája. Olvass tovább