Szakcikkek

Biológiai és ökológiai védekezés növénykórokozók ellen

A kártevők és a gyomnövények mellett a betegségek okozzák a növénytermesztés legjelentősebb veszteségeit: ez a körülményektől függően változik, kedvezőtlen esetben akár a 100%-ot is elérheti.A betegségek általában a konvencionális, intenzív termesztés körülményei között lépnek fel a legsúlyosabb mértékben, de minden gazdálkodási formában – így az ökológiai gazdálkodásban is – számolni kell velük.

Növényvédelem

A tyúkokat nem zárjuk ketrecbe

A Biolla Kft. (Farm Tojás Csoport tagja) küldetésének tekinti a Föld, a környezet és az egészség védelmét. Az általunk alkalmazott módszerek a természet törvényeivel mindenkor harmonizálnak, elutasítunk minden, a természetet pusztító eljárást.

Állattartás

Az éltető zeolitok

Az utóbbi harminc évben a zeolitok hazai felhasználása és kutatása mind nagyobb szerepet játszik az ország gazdasági életében. Érdemes foglalkozni a magyarországi természetes zeolitokkal, mivel nemzetközi viszonyokban is figyelemre méltó a felhasználásuk.A hazai természetes zeolitok területén kiemelkedő munkát végzett és végez dr. Mátyás Ernő geológus.

Talajjavítás, tápanyagutánpótlás

Riolittufa a szőlőtermesztésben és borászatban

A szőlő ültetvényeknél és az új telepítéseknél – ahol homok-, agyag- és vályogtalajok vannak – az eddigi kísérleti és üzemi eredmények alapján fontosnak tartom a riolittufa-őrlemények felhasználását. Ugyancsak hasznos a borászat területén.

Szőlő, bor

Bioöröklakás méheknek

Gyakorta mérgelődnek a méhészek a kaptárjaik gyors elöregedése, gombásodása miatt. A hagyományos hétköznapi méhészeti gyakorlatban a kaptárok külső felületének kezelését, védelmét korszerű festékekkel, vegyszerekkel, olajokkal ajánlják a méhészeti kézi könyvek, folyóiratok.

Méhészet

Rezisztens szőlőfajták

A szőlőn sok károsító élősködik, köztük parányi élőlények (vírusok, baktériumok, gombák, fonálférgek), nagyobb rovarok vagy a gerincesek (madarak, nyulak, őzek, rókák stb.). A szőlő nagyüzemi termesztése magával hozta a szőlő monokultúráját, ahol az élősködők felszaporodtak, és a biztonságos fürttermés érdekében kémiai anyagokkal kellett azokat elpusztítani. A rendkívül erősen ható növényvédőszerek megvédték a szőlőt a károsítóktól, […]

Szőlő, bor