Tájspecifikus sárgabarack-termesztés lehetőségei a Duna-Tisza közén

A XX. század eleje óta makacsul tartja magát a kertészeti szakirodalomban az Armeniaca sp.-be tartozó kulti­várok elnevezésére a kajszibarack és kajszi elnevezés, pedig ez nyelvészeti, botanikai és ökonómiai értelemben (vö. Borhidi 1995, Surányi 1985 és 2011) legalább annyira nem helyes, mint az, hogy bizonyos történeti tényekről nem akarunk tudomást venni. read more →

A bogyós termésű növények kártevői

A két világháború között, 1930 táján létesítették Magyarországon az első bogyós ültetvényeket a Dunakanyarhoz közeli térségben, Nógrád megyében. A folyóvízi hordalékon kialakult talajok és a kiépített öntözőrendszerek kedvező feltételeket teremtettek a növények számára. Termesztésükre hűtőházak, szörpgyárak, gyümölcslé feldolgozó üzemek létesültek. 2004-ben még közel 2000 hektáron foglalkoztak az anyagi jólét forrását biztosító bogyósokkal, de az összes.. read more →

Az őszibarack bio növényvédelme

Az őszibarack ökológiai termesztését általában nehéznek tartják. Cikkemből kiderül, hogy néhány kritikus pont betartásával a bioban könnyen termeszthető gyümölcsök közé sorolható az egyik legkedveltebb csemegénk. read more →

Klímaváltozás és szemléletmód-váltás

Számos tényező együttes hatásaként a tudományos világ a XXI. században a klíma változásával számol. Bennünket a Kárpát-medencében elsősorban a mérsékelt kontinentális övezetben számítható extremitások érdekelnek, ami túl azon, hogy itt élünk, a Földnek olyan része, ahol a mező-és erdőgazdálkodás, valamint állattenyésztés számára igen kedvezőek a feltételek. Tehát érzékeny és sérülékeny nagytáj, amely a méreténél sokkal.. read more →

A körte kártevői

A körte Magyarországon nem tartozik a legfontosabb gyümölcsfajok közé, de termése lehetővé teszi a gyümölcsválaszték bővítését a nyári és a téli időszakban egyaránt. Kártevői közül az almamoly, a körtemoly, a poloskaszagú darázs és a körte-levélbolhák a legveszélyesebbek. read more →

Az ökológiai gyümölcsös és szőlő őszi-téli ápolása különös tekintettel a lemosó permetezésekre

A szokványos gazdálkodásban is meghatározó jelentőségűek a következő év(ek) növény-egészségügyi szempontjából a vegetációs időszakon kívüli növényvédelmi beavatkozások. read more →

Atkák az almásban

Az alma ültevényekben sok esetben nem a rovar kártevők, hanem az atkák okozzák a legnagyobb gondot. A kártevő atka fajok közül az almatermésűek levélatkája, a piros gyümölcsfa takácsatka, a közönséges takácsatka, a különböző poratka fajok, illetve helyenként a lapos gyümölcsatka fordul elő. read more →

Bodzatermesztés bio módszerekkel

Az ökológiai gazdálkodás előző támogatásával indult biogazda tapasztalatai Dobszai Zoltánnal, egy 20 ha-os bio bodzaültetvény tulajdonosával beszélgettünk Soltvadkerten. A virágba borult ültetvény csodálatos látványt nyújt, a millió fehér tányér szinte világít a kora nyári zivatarfelhők alatt. read more →

Biotermesztésre alkalmas almafajták

Az emberiség jövőjének záloga az egészség és a környezet védelme. Minél fejlettebb egy ország, annál nagyobb figyelmet fordít erre a célra. Magyarország is elérte már, hogy törvénnyel is óvja a környezetet, védje egészségünket. Kialakultak azok a termesztési technológiák és ellenőrzési rendszerek, melyek betartásával, káros anyagoktól mentes, kiváló beltartalmi értékkel rendelkező, jó ízű gyümölcs tud asztalunkra.. read more →

Homoktövis, a gyógyító növények királynője

Már egy VIII. századi könyvben, a Si Bu Vidian-ban klasszikus tibeti gyógyszerként jegyezték fel, ugyanis Kínában élő tibeti orvosok nagyon sokféle betegség gyógyítására használták a homoktövist. De ismerték a klasszikus kori görögök is, és állítólag adták a lovaiknak abrakként, hogy szép, fényes legyen a szőrük tőle. read more →